Dvadeseta po redu sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije održana je pod predsjedanjem dr. Darka Milinovića. Sjednica je započela redovnim Aktualnim satom tijekom kojega su postavljena svega dva vijećnička pitanja. Nezavisni kandidat Stjepan Ćaćić zanimao se za stav župana Milana Kolića u svezi situacije u Srbu i obilježavanja tzv. Dana ustanka u Hrvatskoj.

-Srb se ne nalazi u Ličko-senjskoj županiji, nego u Zadarskoj i u općini Gračac, rekao je župan Kolić. Što se tiče prosvjeda vezanog uz obilježavanje toga dana moram reći da sam kao antifašista proslavio Dan antifašističke borbe u lipnju, na dan kada je u šumi Brezovica osnovan prvi antifašistički odred, prvi otpor fašizmu na tlu Europe. Što se tiče uklanjanja šatora prosvjednika u Srbu u to se nemam prava miješati i uvjeren sam da su službe zadužene za to odradile sve u duhu zakona, rekao je župan Milan Kolić. Drugo pitanje postavio je vijećnik Ante Franić (HSLS). Zanimala ga je situacija vezana uz JUNP Plitvička jezera gdje je UNESCO opomenuo upravu parka da će izgubiti status nacionalnog parka zbog prekomjernog broja posjetitelja i prekomjerne gradnje apartmana. Dio odgovora vezanog uz izdavanje građevinskih dozvola na području parka Franić je zatražio od župana Kolića.

-Najprije ću vas ispraviti jer UNSCO nije upozorio NP Plitvička jezera da će izgubiti status nacionalnog parka, nego UNESCO-vu zaštitu kao institucije. I sam sam bio u Upravnom vijeću te ustanove i slušali smo struku da bismo znali do koje granice se može povećavati broj posjetitelja, a da to ne ugrozi jezera, floru i faunu toga bisera. Dakle, maksimalno smo uvažavali mišljenje struke. Što se tiče apartmanizacije područja parka treba reći da je trenutna situacija zaključena u vrijeme Vlade Zorana Milanovića kada je tadašnje Ministarstvo usvojilo Prostorni plan nacionalnog parka. U to vrijeme, danas aktualni v.d. ravnatelj g. Novosel obnašao je dužnost stručnog voditelja, odnosno funkciju koja je morala skrbiti o svim detaljima koji bi na bilo koji način mogli naštetiti prirodi. Postavlja se pitanje zbog čega gospodin Novosel tada nije reagirao na Prostorni plan, što mu je bila dužnost. Na području Plitvičkih jezera ove su godine izdane svega 3 građevinske dozvole. Tijekom 2014. i 2015. za vrijeme bivše Vlade izdane su 23 dozvole. Važno je da se na to području uravnoteženo razvija, uz održivi razvoj, da ljudi imaju od čega živjeti i da imaju gdje plasirati svoje proizvode. Ekipe UNESCO-a su obišle park i ustvrdile kako je po njihovom mišljenju broj posjetitelja velik i da se mora ulagati u infrastrukturu. Mi kao Županija nemamo ingerencije nad radom JUNP Plitvička jezera, kazao je župan Kolić.

U nastavku sjednice uslijedila su donošenja zaključaka za mnoga izvješća: Zaključak po Izvješću o radu Turističke zajednice Ličko-senjske županije za 2015. godinu, zaključak po Izvješću o stanju nezaposlenosti, zapošljavanja i provođenju mjera aktivne politike zapošljavanja u Ličko-senjskoj županiji u 2015. godini, a nakon toga izvješće o radu trgovačkog društva „Lika ceste“, Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA–e za 2015. godinu, izvješće o radu Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije za 2015. godinu i zaključak o donošenju izvješća o proračunu za 2015.

GsPress/Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.