Općina Udbina i Osnovna škola „Kralj Tomislav“ bili su danas mjesto održavanja  vježbe Civilne zaštite koju je uz brojne subjekte kreirao i  proveo Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije. 

Scenarij današnje vježbe „Udbina 2017.“ predvidio je požar u OŠ „Kralj Tomislav“. Na znak uzbune djeca su u pratnji učiteljica i učitelja napustili zgradu, a zatim su počeli pristizati vatrogasci, vozila i ekipe Zavoda za hitnu medicinu, policija, HGSS-stanica Gospić, ekipe Crvenog križa… Budući je vježbu kreirao Područni ured zaštite i spašavanja Gospić pročelnik Joso Živković istaknuo je neke najvažnije detalje.

-Vježba je organizirana povodom 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite. Ličko-senjska županija je u suradnji s Općinom Udbina i operativnim snagama Civilne zaštite na ovaj je način organizirala obilježavanje Dana Civilne zaštite u Ličko-senjskoj županiji. Zajednički nam je cilj svake godine promijeniti mjesto održavanja ovakvih vježbi i  ovo je po prvi puta da smo tu veliku vježbu organizirali u Udbini. Cilj nam je svake godine sustav djelovanja Civilne zaštite prezentirati u drugom mjestu. Tako je već dogovoreno da ćemo vježbu 2018. organizirati u Donjem Lapcu. S nama je na svim vježbama redovno i župan Milan Kolić, rekao je pročelnik PUZS Joso Živković.

Nakon ove uspješno provedene vježbe Civilne zaštite župan Milan Kolić nije krio zadovoljstvo koordiniranim djelovanjem svih službi za žurna djelovanja.

-Međunarodni dan Civilne zaštite bio je povod što smo danas u  Udbini upriličili još jednu uspjelu pokaznu vježbu. Sudjelovale su sve službe koje djeluju u stvarnim situacijama kada su ugroženi ljudski životi i  imovina. Svakako je za pohvaliti spremnost i znanja svih iz Osnovne škole Kralja Tomislava, od ravnatelja, preko svih zaposlenika, pa do djece, a svakako i njihovih roditelja. Vježba se  može ocijeniti jednom vrlo visokom ocjenom jer su sve službe pokazale kako u kritičnim trenutcima mogu pravodobno i profesionalno djelovati na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, istaknuo je župan Milan Kolić. Nakon održane vježbe svi su sudionici   na središnjem trgu u Udbini organizirali smotru materijalno-tehničkih sredstava s kojima se svakodnevno koriste u radu. Promidžbeni materijal izložila  je PUZS Gospić, a opremu i mnoga pomagala Policijska postaja Korenica, DVD Udbina, JVP Plitvička jezera, OD Crvenog križa Plitvička jezera, GD Crvenog križa Otočac, ZZHM Ličko senjske županije i HGSS-Stanica Gospić. U pokaznim vježbama reanimacije unesrećenog sudjelovao je i župan Milan Kolić. Vježbu su pratili i zamjenik župana Nikola Lalić, načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, njegov zamjenik Milan Uzelac, načelnik Općine Plitvička Jezera Boris Luketić, Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović i mnogi drugi.

Istodobno dok se odvijala vježba Civilne zaštite udbinski su vatrogasci imali jednu stvarnu situaciju na terenu. Nepažljivo paljenje suhe trave nedaleko od benzinske crpke izazvalo je požar koji je nošen vjetrom prijetio eskalacijom u širim razmjerima. Vatrogasci su požar ubrzo lokalizirali i još jednom u stvarnim situacijama pokazali spremnost i znanje za obnašanje svojih odgovornih zadaća.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.