Iz JU Pećinski park Grabovača opet stižu dobre vijesti, odnosno važne brojke! Ne treba niti isticati koliko je kod  upravljanja zaštićenim područje izuzetno važna suradnja svih dionika, da bi se osim zaštite autohtonih staništa, špilja te biljnih i životinjskih vrsta omogućio održivi razvoj lokalne zajednice, a što i je krajnja misao s kojom se u svom radu vodi Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“. Definirala nam je to ravnateljica Jelena Milković.

– U zaštićenim područjima osim faktora zaštite u zadnje vrijeme ističe se i velika važnost turizma. Na turističkoj karti Hrvatske naš Pećinski park Grabovača sve više postaje prepoznatljiv kao destinacija za aktivni odmor u prirodi. U ponudi parka osim posjeta špilji Samograd, ujedno jednoj od prvih turističkih špilja u Hrvatskoj, nalaze se i tri poučne staze različite tematike, duljine i intenziteta hodanja, zatim dječja igrališta, vrt s ličkim ljekovitim i jestivim biljem, panoramski vidikovac sa šumskim orguljama, biciklističke staze  i brojni drugi sadržaji. Pećinski park Grabovača bilježi i kontinuirani porast broja posjetitelja te je ovu godinu park posjetilo 8.678 posjetitelja, što je u odnosu na prošlu godinu porast za 32 posto! Ovu godinu Javna ustanova završava i s još jednim odobrenim projektom od strane Agencije za mobilnost i programe EU. Projekt imena „Čuvar prirodne baštine“ ukupne vrijednosti 302.000 kn okuplja partnere iz Francuske, Bugarske, Gruzije i Španjolske, rekla nam je ravnateljica Jelena Milković.

Cilj projekta je stjecanje kompetencija i promocija volonterskog rada za dobrobit zajednice na području zaštite okoliša i prirode.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.