Pod predsjedanjem Petra Radoševića održana je danas redovna, 25. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Sjednica je započela  Aktualnim satom koji je, osim nekoliko  manje-više nedefiniranih pitanja oporbe, uglavnom bio u znaku pitanja vijećnika HDZ-a. Anelu Serdar Pašalić (HDZ) zanimalo je kada će s programom krenuti radio Gospić. Gradonačelnik Petar Krmpotić pojasnio je detalje ovoga projekta.

-KIC Gospić se   kao ustanova javio na Natječaj i dobio koncesiju za radijsku djelatnost. Ovih dana se provodi testiranje prijavljenih kandidata za rad na radio Gospiću. Nova oprema u studiju i odašiljači su već nabavljeni  i isprobani i sukladno  Odluci Agencije za elektroničke medije emitiranje na županijskoj koncesiji će započeti 1. travnja sa tri zaposlena djelatnika. Ostale poslove neophodne za rad radio Gospića vodit će KIC, pojasnio je gradonačelnik Krmpotić. Anton Buneta (HDZ) zamolio je informacije vezane uz otvaranje nove Gradske tržnice. Odgovor je također dao gradonačelnik Krmpotić.

-Tržnica je završena, ima uporabnu dozvolu i ovih dana očekujemo dozvolu za minimalne tehničke uvjete. Natječaj za lokale je završen pa se nadamo da će nova tržnica biti u funkciji zadnji petak u ožujku ili prvi petak u travnju. Odmah ću naglasiti da nećemo raditi neku veliku pompu na otvaranju tržnice  jer je najvažnije da bude na usluzi građanima. Tržnicom će upravljati „Komunalac“, a ukupno gledano uvjeren sam da će novo zdanje puno značiti kupcima i prodavačima.

Nikola Maras (SDP) zatražio je pojašnjenje vezano uz sanaciju Bilajske ulice. Također  ga je zanimalo korištenje službenih vozila. Maras nije uspio naći Javni natječaj za najam prostora Gradske tržnice. Gradonačelnik Krmpotić:

-Bilajsku ulicu su financirale Hrvatske ceste, Hrvatske vode i naše komunalno društvo. Ti su poslovi unatoč brojnim poteškoćama uspješno okončani. Problem je u podzemnim vodama, što je i utvrđeno stručnim istraživanjima. Zato je manji dio asfalta i „potonuo“. Kod izvođača radova imamo 2 milijuna kuna garancija. Struka nas je izvjestila da se cesta sada slegla u dovoljnoj mjeri pa uskoro kreće i sanacija manjeg dijela te ulice. Prema projektima u toj će se ulici graditi pješački prijelazi kako bi se pješacima omogućilo što sigurnije kretanje. Što se tiče voznog parka Grada Gospića izbjegnimo demagogiju jer se službena vozila ne  koriste u privatne svrhe i u svim dosadašnjim nalazima revizije imamo bezuvjetne nalaze po svim točkama, pa tako i po pitanju korištenja voznoga parka. Natječaj za najam poslovnih prostora Gradske tržnice objavljen je u Večernjem listu.

Pajo Brkljačić (HDZ) postavio je pitanje vezano uz ekshumaciju žrtava komunističkog režima koji je na području Gospića ostavio na desetke masovnih grobnica. Odgovorio je gradonačelnik Petar Krmpotić.

-Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo branitelja provelo je probna iskapanja pored groblja Svete Marije Magdalene. Ustanovilo se da postoji osnovana sumnja da se tamo nalazi jedna od masovnih grobnica. O tome su nam svjedočili mnogi stariji sugrađani. Grad Gospić je u kontaktu s Ministarstvom i uvjereni smo da će se ta povijesna sramota barem malo ublažiti i da posmrtne ostatke tih nedužnih žrtava dostojno sahranimo. Ministarstvo nam  je nedavno dostavilo dopis i mi smo u tome smislu uvršteni u prioritetne lokacije iskapanja. Budući se u blizini nalaze i dvije škole dogovoreno je da se iskapanja vrše za vrijeme školskih praznika. Također smo morali definirati mjesto gdje bismo napravili spomen-kosturnicu tih žrtava. Prostor je definiran iza središnjeg križa u Gradskom groblju. Privremeno bi se zatvorio promet cestom pored groblja, izvršila bi se ekshumacija i posmrtni ostaci položili u zajedničku spomen-kosturnicu, a na mjestu ekshumacije postavila bi se ploča kao podsjetnik što se ondje događalo 1945. i 1946. godine. Uz tu kosturnicu sagradila bi se posebna kapelica za sve one koji žele zapaliti svijeće i pomoliti se za te nedužne žrtve,  zaključio je gradonačelnik Petar Krmpotić.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.