Sinoć je u KIC-u Gospić održano predavanje na temu “Očuvajmo biorazzznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu”. Predavačica Silvija Kolar-Fodor u uvodnom dijelu predavanja obratila je pozornost na sve negativnosti koje nam donosi GMO sjeme, na štetnosti masovne upotrebe pesticida, također spomenula je okrupnjavanje i navodnjavanje zemljišta koje nikako ne podržava. Posjetitelje je upoznala s osnovama biovrtlarenja, tehnikama sijanja, skupljanja i čuvanja sjemenja, čuli su važne detalje za sadnju šumskog vrta, objasnila zašto malčirati te kako se obraniti od bolesti i biljnih nametnika.
Silvija Kolar-Fodor kao biovrtlarka, vegetarijanka i aktivistica, svoj život pokušava usmjeriti u skladu s prirodom, potiče povratak prirodi i vrtlarenje bez upotrebe kemijskih sredstava. Kao predsjednica Udruge „BIOVRT – u skladu s prirodom“ educira o tome kako uzgajati vlastitu zdravu hranu, kako na prirodan način biljke zaštititi se od nametnika i bolesti, kako prepoznati jestivo samoniklo bilje i kako ga koristiti u jestive i ljekovite svrhe. Štiti starinske sorte voća, povrća i cvijeća od izumiranja, te otkriva nove metode i načine vrtlarenja u skladu s prirodom. Samo predavanje održano je s ciljem da se osvijesti ljude kako je živi svijet oko njih jako koristan i da ga moraju zapravo više upoznati. Predavanje je završila zanimljivom kineskom poslovicom:
„Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.“

Posjetitelji su imali priliku kupiti ili razmijeniti sjemenje za daljnju sadnju, a za poklon su dobili vrećicu raznolikog cvijeća.
Udrugu „BIOVRT – u skladu s prirodom“ možete pratiti na: www.biovrt.com putem facebook stranice: https://www.facebook.com/UdrugaBiovrt/ , facebook grupe:Biovrt.com – u skladu s prirodom. Ukoliko trebate savjet vezano uz biovrtlarstvo i teme o kojima pišu, podršku pružaju u facebook grupi koja je posebno kreirana za podršku vrtlarima/icama, a sa svojim pitanjima možete se javiti i na e-mail: biovrt@biovrt.com , xeenaa13@gmail.com .

GsPress/KIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.