Prvi snijeg ove sezone je po običaju „zatekao“ vlasnike ugostiteljkih i trgovačkih obrta, ali i stanare mnogih stambenih zgrada. Podsjećamo kako je prema Odluci o komunalnom redu obveza građana u vezi čišćenja snijega su:

-O uklanjanju snijega i leda s krova dužan je voditi brigu vlasnik zgrade (kuća, stambena zgrada, i dr.), odnosno fizička osoba, obrtnik ili pravna osoba koja održava zgradu.

-Vlasnici i posjednici građevina koje su neposredno uz javnu prometnu površinu čija krovišta su kosinom postavljena prema toj javnoj prometnoj površini, dužni su osigurati uklanjanje snijega i leda s takvih krovova kad postoji opasnost odrona i ugrožavanja sigurnosti prolaza i prometa.

-Vlasnici navedenih građevina dužni su u slučaju takve opasnosti odmah na svakom kraju građevine postaviti znak ili slično s vidljivim i čitkim znakom upozorenja „opasnost od odrona snijega i leda“.

-Vlasnici navedenih građevina dužni su na krovištima građevina postaviti snjegobrane radi zaštite prolaznika.

-O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz zgradu dužan je voditi brigu vlasnik zgrade, odnosno fizička osoba, obrtnik ili pravna osoba koja održava zgradu.

-Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz kioske i pokretne naprave odgovorni su vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih naprava. Za uklanjanje snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala odgovorni su vlasnici i korisnici tih lokala.

U slučaju nepoštivanja iznad navedenih naputaka u vezi čišćenje snijega i leda Grad Gospić će biti prisiljen odraditi navedene radove i ispostaviti vlasniku račun. Prilikom čišćenja snijega zabranjeno je

1.    Iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, vrtova i drugih slobodnih površina na ulice i pješačke staze.
2.    Bacanje snijega ispred zgrade na ulicu.
3.    Zatrpavanje snijegom slivnika i šahtova
4.    Deponiranje snijega i leda u parkove i zelene površine.

Gs Press / Grad Gospić

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.