Povodom prodora COVID-19 u Dom za starije i nemoćne osobe u Gospiću izjavu nam je dao župan dr. Darko Milinović.

Poduzimali smo i poduzimamo sve potrebne epidemiološke mjere, ali se virus ipak proširio u Domu. Je li ga proširio netko od djelatnika ili je „ušao“ na neki drugi načim mi još ne znamo.  Testirano je 149 štićenika i dobili 20 pozirtivnih nalaza, kao i četiri pozitivna nalaza  djelatnica Doma. Što se tiče organiziranja rada u Domu sada je izdvojeno jedno krilo zgrade i svi pozitivni na koronu nalaze se na jednom mjestu, gdje još uvijek imamo slobodnih 20 kapaciteta.

Bitno je reći da se svi oboljeli pod pojačanim nadzorom, dobro se osjećaju i nema potrebe za bolničkim liječenjem. U KBC-u Rijeka se dvije osobe nalaze na respiratoru i do sada su stabilne. Virus je u ovim slučajevima otkriven sasvim slučajno. Jedna djelatnica Doma je bila prije povratka na posao testirana i ustanovljeno je da je pozitivna. Odmah smo se odlučili na testiranja štićenika i dobili rezultate o 20 pozitivnih na korona-virus. Da nam nije bilo ove mikro-lokacije situacija sa COVID-19 bila bi zadovoljavajuća. Mi se moramo naučiti živjeti s virusom i naći vrlo osjetljiv balans između normalnog života i epidemioloških mjera, zaključio je dr. Milinović.

Ravnatelj Doma Ivan Bronzović ponovio je osnovne značajke ove situacije, kao i poduzete mjere kako bi se zaustavilo širenje COVID-19.

Dosad smo se uspješno borili protiv širenja virusa, ali je sada na žalost situacija takva kakva je. Prije nekoliko dana nam je jedna korisnica zbog urinoinfekcije hospitalizirana, te uz redovne kontrole u bolnici utvrđeno je da je pozitivna na COVID-19.  Nakon toga smo testirali ostale djelatnike i korisnika doma. Na odjelu njege pozitivna su 4 djelatnika, te je kompletan odjel njege stavljen u izolaciju, a njih su sada zamijenili djelatnici iz podružnice Udbina i Otočac.  Sinoć oko 21 sat smo dobili zadnje rezultate testiranja gdje je potvrđeno da su od 149 testiranih pozitivno 20 korisnika plus jedan koji se nalazi u bolnici.  Bitno je spomenuti da su svi djelatnici tako i korisnici doma koji su pozitivni asimptomatski, tj. nemaju nikakvih simptoma, nemaju temperaturu niti nikakvih naznaka da bi ukazivalo na zarazu. Prije samog testiranja već smo pripremili unaprijed jedno krilo koje smo pretvorili u “Covid odjel” da budemo spremni za scenarij koji se nažalost i dogodio. Svi pozitivni korisnici su premješteni u taj odjel, a ljudi koji su bili sa zaraženima u sobama, a nisu pozitivni, premješteni su u izolaciju.  Poruka svim obiteljima korisnika doma je da su svi u dobrom zdravstvenom stanju.  Iako je državni stožer dozvolio kratke posjete, mi pratimo županijski stožer, te ne dozvoljavamo posjete, a pogotovo sada dok se trenutna situacija ne stabilizira, kazao je ravnatelj Bronzović.

GS press 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.