Prije točno 30 godina u Otočcu je osnovan Inicijativni  odbor Hrvatske demokratske zajednice za Liku, Gacku i Krbavu, kako se onda zvao. Osnivač i prvi predsjednik bio je  Dražen Bobinac, kasnije dugogodišnji gradonačelnik Otočca, političar koji u najtežim danima rata nije napuštao svoj grad i svoju Liku. Predstavnici Županijske organizacije HDZ-a predvođeni predsjednikom Marijanom Kustićem, uz domaćina Branislava Šutića, predsjednika otočkog HDZ-a i brojnih uzvanika iz cijele Ličko-senjske županije najprije su danas  pohodili zadnje počivalište Dražena Bobinca na Gradskom groblju u Otočcu. Zatim su na kratko posjetili sadašnji Bistro „Dine“ u Čovićima gdje je osnovan Inicijalni odbor 1990. godine.

Na središnjoj proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u dvorani POU u Otočcu nazočili su predsjednik HDZ- a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković, potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković,  glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a  Božidar Kalmeta, predsjednik zajednice utemeljitelja „Dr. Franjo Tuđman“  i savjetnik predsjednika HDZ-a Mario Kapulica i drugi stranački dužnosnici. U prepunoj dvorani učilišta nazočne je u ulozi domaćina najprije pozdravio predsjednik ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić. Prekidan pljeskom pune dvorane Kustić je podsjetio na neke činjenice unatrag 30 godina koje svakako treba oteti zaboravu.

Dugujemo vječnu zahvalnost svima koji su pokrenuli Inicijativni odbor. Tada im nije bilo lako, jednako kao i svim hrvatskim braniteljima jer se u tim sudbonosni danima nije znalo kako će sve to završiti ili kada će netko završiti u zatvoru. Zato uz naše utemeljitelje danas najveću zahvalnost dugujemo svim hrvatskim braniteljima. Oni su nam darovali slobodu koju danas uživamo u sve snažnijoj, međunarodno priznatoj, europskoj Hrvatskoj. Dolazim iz sporta gdje uvijek s pravom ističe kako upornost i zajedništvo daju jamstva za uspjeh. Tako je i s HDZ-om. Nemojte da vas netko zavarava i govori vam da nismo na pravom putu. Jesmo, a to vam govore naši gospodarski rezultati, to nam daje  ugled koji uživamo kao članica Europske unije. Hvala vam na pljesku koji ste uputili našem predsjedniku g. Plenkoviću koji Hrvatsku i našu stranku vodi u pravom smjeru. U njegovoj Vladi nalaze se dvojica  ministara, heroja Domovinskog rata. Mi smo kao stranka već nebrojeno puta dokazali našu snagu, pa ne treba sumnjati da će teko biti i ubuduće, rekao je Marijan Kustić. Ovim riječima nadovezao se predsjednik otočkog HDZ-a Branislav Šutić, stavljajući težište na vjerodostojnost stranke koja je na mnogim izborima u ovoj regiji pokazala svoju snagu i jedinistvo.

Posebno se moram zahvaliti šesnaestorici utemeljitelja HDZ-a u Otočcu koji su na čelu s Draženom Bobincem dali temelje našoj stranci. HDZ je stranka koja je ovdje godinama najjača politička opcija. Unatrag nekoliko godina imali smo manjih devijacija i neslaganja, što se odmah pokazalo i na rezultatima izbora. Zbili smo i konsolidirali naše redove pa je naša kandidatkinja gđa. Kolinda Grabar Kitarović ovdje u Otočcu osvojila preko 67 posto glasova. Tako je po uspjesima zadnjih izbora ličko-senjski HDZ bio najjači u Hrvatskoj. Pred nama su parlamentarni izbori i uvjeren sam da ćemo na čelu s našim predsjednikom Andrejom Plenkovićem premoćno pobjediti jer su on i ova Vlada svojim rezultatima pokazali kako se vodi Hrvatska. Ono što želim reći jest vizija da će nakon predstojećih unutar-stranačkih izbora otočki i županijski HDZ izaći još homogeniji i jači. U medijima se zadnjih dana govori o nekim lijevim i desnim općijama HDZ-a. U stranci sam  neprekidno od 1990. godine i znam da je dr. Tuđman uvijek govorio kako je HDZ stranka desnog centra. Ponovit ću da postoji samo jedan HDZ, naglasio je Branislav Šutić.  Kao jedan od utemeljitelja stranke govorio je Miroslav Petry iz Gospića, nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a, kao i savjetnik predsjednika Mario Kapulica.

Dočekan na pozornici s dugotrajnim ovacijama publike predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodim riječima zahvalio se utemeljiteljima stranke koji su na području Otočca smogli hrabrosti i imali viziju razvoja demokracije u ovom dijelu Hrvatske.

Jer da nije bilo takvih hrabrih ljudi, da nije bilo hrvatskih branitelja mi danas ne bismo ovdje slavili ovu važnu obljetnicu. Zato je danas važan dan i to u nekoliko županija i više gradova gdje je HDZ osnivan prije 30 godina. Te su godine ostale kao renesansa hrvatskoga naroda. Zato se s ponosom trebamo sjećati tih ljudi, kao i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zahvaljivati mu na vizionarstvu, hrabrosti i životnoj mudrosti. Na temeljima koje je on stvorio radili su godinama nakon njega mnogi uspješni članovi naše stranke. Nakon 30 godina smo u prilici ispraviti određene nepravde i vratiti hrvatskome narodu istinski Dan državnosti, 30. svibnja. Naše najveće vrijednosti su dignitet Domovinskog rata i hrvatski branitelji i HDZ-e je u tome smislu učinio maksimum. Zato uvijek posebno pozdravljam hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, kao i našega ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, naglasio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prekidan učestalim pljeskom brojne publike u otočkoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

GS press / M.S.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.