Mediji željni senzacija uvijek čekaju priliku ne bi li uzbunili javnost nepostojećim vijestima. Potpuno neprovjereno jutros je npr. portal 24 sata objavio paničnu vijest po kojoj je područje Like na korak do poplava, uz sve poduzete mjere predostrožnosti za nove kalvarije. Čak je objavljen i dijagram po kojem je rijeka Lika drastično porasla.

U ovakvim je situacijama uvijek najbolje pitati struku. Voditeljica sliva Like i primorje Lidija Pernar potvrdila nam je kako je palo dosta kiše, ali…

Imali smo vrlo sušno ljeto i jesen pa su mnogi izvori gotovo presušili.  Područje Brinja je tek sada normaliziralo vodoopsklrbu. Jučer je na Velebitu palo oko 90 litara kiše po četvronom metru što je izazvalo bujicu potoka Tisovac u Pazarištima. Ništa neočekivano jer se Tisovac na kratko izlio iz korita, na nekoliko mjesta je prekrio i prometnice, ali je sve to uobičajeno i kratko je trajalo pa je sada stanje normalno. Naličje suše vidi se i u hidroakomulacijskom jezeru Kruščica gdje je unatoč obilnim oborinama razina vode danas na tek oko 30 posto od ukupne akomulacije, rekla nam je Lidija Pernar.

U kišnoj sezoni vatrogasci uvijek imaju pune ruke posla, ali nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Gospić Marko Popović potvrdio kako ovih dana nisu imali niti jednu intervenciju po pitanju poplava.

Prema podacima DHMZ unatrag  24 sata u Gospiću je palo 12,8 litara kiše  po četvornom metru, u NP Plitvička jezera 22 litre, u Otočcu 6 i na Zavižanu 3,8 litara oborina. Kiša će već danas prestati, samo je pitanje kada će (i hoće li ikada) prestati medijsko dizanje panike?!?

M.S.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.