Stara lička izreka za loše vrijeme u Lici glasi: „Vani se vragovi žene“. Ako je suditi po snažnoj južini, jakom vjetru i pljusku koji je zahvatio cijelu Liku onda su se noćas posvuda „vragovi ženili“.

Oko 18 sati sinoć se nije moglo izaći van jer je orkansko jugo lomilo kišobrane, a kiša je spojila nebo i Zemlju. U Gospiću je unatrag 24 sata palo 76 litara kiše na metar četvorni, u Otočcu 31, Plitvičkim jezerima  25, dok je noćašnji rekorder bio Zavižan sa 78,7 litara kiše. Tako je u Gospiću dosegnut ovogodišnji dvodnevni rekord sa ukupno 160 litara kiše. Nakon gotovo četveromjesečnog „sna“ jutros su potekli svi lički potoci i manji izvori koji su presahli zbog dugotrajne suše. Neki su doslovno buknuli poput Tisovca kod Gospića, potoka koji veći dio godine ne teče, a onda se u par sati pretvori u podivljalu bujicu koja nosi sve pred sobom. U  akomulacijskom jezeru Kruščica u Kosinju obilna kiša jedva se i osjetila. Potvrdila nam je to voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Like i primorja Lidija Pernar.

-Bilježimo porast vodostaja rijeka Bogdanice Novčice i Like, dakle onih rijeka koje vodom pune jezero Kruščica. Nakon poduljeg razdoblja bez kiše razina vode u jezeru bila je u minimumu tako da ove obilne kiše ipak neće ugroziti naselja u Kosinjskoj dolini, odnosno jezero Kruščica, rekla nam je Lidija Pernar.

Najbolja ilustracija obilnih oborina svakako je rijeka Novčica. Do jučer je jedva tekla, a jutros je prekrila Murkovića bent. Slično je i  Bogdanicom i rijekom Likom. Konačno je potekao i potok Balatin kod Ličkog Osika jer su ga popunili brojni okolni izvori koji su potekli nakog podulje suše. U ovo  vrijeme smo navikli na snijeg. Ipak i ovdje vrijedi ona strara izreka „svako zlo za neko dobro“ jer se manje troše nergenti za grijanje.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.