U OŠ „dr. Jure Turić“ u Gospiću obilježena je danas 250. godišnjica osnovnog školstva u Gospiću. Domaćin toga vrijednog jubileja bila je  Osnovna škola „dr. Jure Turić“ U holu škole postavljena je   izložbe pod nazivom „Blago iz školske škrinjice“ koju su zajednički priredili  Državni arhiv u Gospiću i OŠ „dr. Jure Turić“. Na 117 fotografija, razglednica i dokumenata prikazan je razvoj  osnovnog školstva na području Gospića, od samih početaka u Vojnoj Krajini pa sve do početka Domovinskog rata. Govoreći o ovoj važnoj obljetnici ravnatelj škole Ivica Radošević istaknuo je privilegiranost današnjih generacija koje imaju čast obilježiti ovaj jubilej. Svoj doprinos razvoju školstva na ovim prostorima imaju svi učitelji i  učiteljice koji su kroz sve ove godine učinili mnoge generacije učenika. Ravnatelj Radošević je istaknuo kako se povijest školstva uvijek promatra u interakciji sa kulturnom, gospodarskom, socijalnom, političkom  i vjerskom  povijesti. Tijekom dana posjetitelji će moći vidjeti i virtualnu učionicu s početka osnovnog školstva  u Gospiću koja je realizirana uz pomoć moderne tehnologije.

U ime Državnog arhiva Gospić o izložbi je govorila urednica izložbe  Katarina Mataija koja je istaknula kako je prva škola u Gospiću pokrenuta 1723. godine, a nastava se odvijala na njemačkom jeziku. Kroz sva ova stoljeća osnovno školstvo u Gospiću imalo je presudnu  ulogu u svekolikom  napretku, kulturi življenja i razvoju ovoga dijela Hrvatske. Skup su u ime Ličko-senjske županije pozdravili Irena Buneta, Grada Gospića zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Križić.

Ovaj postav bit će dostupan sve  do 15. siječnja 2017. godine.  Danas od 17 sati u školi će se održati predavanja tijekom kojih će prof. Krešimir Matijević pojasniti mnoge malo poznate detalje vezane uz povijest osnovnoga školstva u Gospiću. Detalje vezane uz školstvo u Gospiću tijekom Domovinskog rata doznat ćemo iz predavanja prof. Milana Štimca, nekadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja OŠ „dr. Jure Turić“. Među uzvanicima na ovoj su svečanosti bili i predstavnici Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Policijske uprave ličko-senjske, Gospićkog dekanata, kao i predstavnici nekoliko udruga.

GS press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.