Blagdan Presvetog Trojstva organiziran u Župi Perušić po mnogome je danas sličio na blagdanska ozračja kakva su se događala u prošlosti. Mnoštvo zaprežnih kola, hodočasnika, pjesma, tambure i molitve-sve je to završilo kod crkve Presvetog Trojstva u Podovima. Hodočasnici su se najprije okupili na Stočnom sajmištu u Perušiću. Osim mnoštva zaprežnih kola, neki su hodočasnici na odredište došli automobilima, neki i pješice. U odnosu na stara vremena, promijenila se samo scenografija jer se do Podova sada dolazi modernom pristupnom cestom koja vodi do A-1. Ostalo je uglavnom bilo baš onako kako se to događalo prije mnogo ljeta.

Kod crkve Presvetog Trojstva bilo je doista živo, a impresivan dojam povećavalo je mnoštvo. Tijekom svete mise vlč. Štefančić zahvalio se brojnim mještanima koji su pomogli da se današnji blagdan proslavi, te svim sudionicima koji su se dovezli zaprežnim kolima, a posebno jednom koji je došao iz Otočca. Nakon mise održao se tradicionalni blagoslov konja i njihovih vlasnika.

Nakon blagoslova oko crkve zavladala je pjesma, ples i veselje, pa možemo samo pretpostaviti kako je to bilo nekada, u vrijeme kada su ovi lički prostori imali najmanje četiri puta više žitelja nego li danas.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.