OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom prilikom, Ujedinjeni Narodi proglasili su 11. prosinca, od 2003. godine nadalje, Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava petnaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu – FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu „Planine pod priskom: klima, glad, migracije“.

Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a više od polovice ljudske populacije ovisi o planinama, crpeći iz njih vodu, hranu i čistu energiju. Ipak, planine su ugrožene klimatskim promjenama, degradacijom zemljišta, eksploatacijom i prirodnim katastrofama, s potencijalno dalekosežnim i razornim posljedicama, kako za planinske zajednice tako i za ostatak svijeta.

Planine su rani pokazatelji klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, a ljudske zajednice koje žive u planinama – neke od najgladnijih i najsiromašnijih na svijetu – suočavaju se s još većom borbom za preživljavanje. Rast temperature također znači otapanje planinskih glečera i smanjenje količine slatkovodnih rezervi vode za milijune ljudi. Međutim, planinske zajednice imaju bogato znanje i strategije prikupljene tijekom generacija, kako se prilagoditi klimatskim promjenama.

Kako ranjivost planinskih populacija raste, povećavaju se migracije, kako u inozemstvo tako i u gradska središta. Oni koji ostaju najčešće su žene, ostavljene da upravljaju poljoprivrednim gospodarstvima, ali sa slabo dostupnim izvorima financiranja, mogućnošću edukacije i bez prava na posjedovanje zemljišta. Migracija iz planinskih područja također će rezultirati neprocjenjivim gubitkom u pogledu pružanja usluga ekosustava i očuvanja kulturne i agrobioraznolikosti. Ulaganja i promjena politike prema planinskim područjima mogu ublažiti teške životne uvjete planinskih zajednica i preokrenuti migracijske trendove iz planinskih područja.

Neke od ključnih poruka ovogodišnjeg Dana planina su:

 • Planinski turizam čini oko 15-20 posto globalne turističke industrije
 • Pokrivajući oko 22 posto površine zemlje, planine igraju ključnu ulogu u usmjeravanju svijeta prema održivom gospodarskom rastu
 • Planine čine 56 posto svih rezervata biosfere
 • Starosjedilačke populacijekoje žive u planinama imaju jedinstvena znanja, tradicije i kulturne običaje
 • U planinama živi 13 posto svjetske populacije

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ obilježava  već tradicionalno ovaj dan te vas poziva u petak 08.12.2017. g., u 18:30 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

 • Nastup ženske klape Senjkinje
 • Prezentacija „Bukove šume NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine“, Ivana Adžić, JU NP Paklenica
 • Baletno-plesna skupina „Vile“ pod vodstvom profesorice Nataliye Yalnytske
 • Prezentacija „Velebitski ledenjaci – mit ili znanstvena istina“, Adriano Banak, Hrvatski geološki institut
 • Otvorenje izložbe fotografija “Onako, usput…”, Josip Tomaić, JU PP Velebit
 • Zabava uz domaće specijalitete i TS Mirakul

Gs Press / Javna ustanova NP Sjeverni Velebit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.