Domoljubi okupljeni oko Hrvatskog nacionalnog vijeća,  UHDDR-a grada Rijeke i Bilaja tradicionalno organiziraju okupljanje u čast Velebitskog ustanka. U nedjelju, 6. rujna navršava se 88 godina od prve pobune hrvatske ideje protiv velikosrpskog hegemonizma, što se manifestiralo oružanim napadom na tadašnju žandarmerijsku postaju u Brušanima.

U danima koji su uslijedili žandari su mučili i premlaćivali više desetaka mještana Gospića i okolnih mjesta tražeći ustanike. Prilikom pretresa zaseoko Krč na Jadovnom spoazili su jednog od ustanika. Da im ne bi živ pao u ruke Stjepan Devčić iz Karlobaga raznio se bombom.

Ovogodišnja komemoracija započet će okupljanjem na njegovu grobu na Jadovnom od 10 sati. Polaganje vijenaca na spomen-obilježju u Brušanima najavljeno je za 11.30 sati, a nakon toga će se u vjeroučnoj dvorani crkve Svetog Martina u Brušanima održati tribina pod naslovom „Velebitni ključ slobode“ na kojoj će govoriti ugledni povjesničari dr. sv. Ivo Biondić, dr. sc. Josip Jurčević i dr. sc. Ante Bežen.

Zanimljivo je što je CK KPJ koncem 1932. godine u svojim glasilima pozdravio i podržavao Velebitski ustanak, nazivajući ga ispravnim u svakom pogledu te jedinim načinom da se sruši beogradska diktatura.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.