Pomalo nestaju stereotipi koji u turističkim destinacijama govore o dva „plodna“ mjeseca u godini. Pri tome se posebno ističe područje općine Plitvička Jezera. Naslonjeni na JUNP Plitvička jezera ovdje  svi turističko-ugostiteljski subjekti žive od sve brojnijih turista čija gužva  ne prestaje od prvih dana ove godine. Rekla nam je to Maja Šikić, direktorica Turističke zajednice općine Plitvička Jezera.

-Sukcesivni priliv i povećanje broja gostiju, kao i produljene turističke sezone, osjećaju se unatrag nekoliko godina. Na ovome području imamo pet hotela sa 1 100 postelja, od čega su tri u samom nacionalnom parku (Jezero, Plitvice i Belevie), hotel Macola u Korenici i sasvim novi hotel Lyra u Ličkom Petrovom Selu. Znatno se povećao i broj privatnih smještajnih kapaciteta i oni sada raspolažu sa 3 600 postelja. Ovome treba dodati jedan hostel u Korenici i Pastoralni centar u Mukinjama. Godinama se radilo na tome da se turistička sezona produlji. Kontinentalni turizam nije u tolikoj mjeri ovisan o vremenskim prilikama kao onaj na moru. Dinamika dolazaka u predsezoni i postsezoni se uvelike pomijenila i povećala. Na ovaj se način smanjio pritisak dolazaka kakve smo već tradicionalno imali u lipnju, srpnju i kolovozu. O tome dovoljno govore brojke. U prvih pet mjeseci ove godine na ovome području bilježimo povećanje broja gostiju za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To povećanje znači da smo u prvih pet mjeseci imali 107 tisuća gostiju. Na ovaj način je sasvim nestala tzv. mrtva sezona, naglašava direktorica TZ općine Plitvička Jezera Maja Šikić.

Iz NP Plitvička jezera potvrđuju ove brojke i rasterećenje turističke špice. Ove jeseni se kao i lani u našem najljepšem nacionalnom parku očekuje novi turistički val „začinjen“ sve većim brojem dolazaka gostiju iz zemalja dalekog istoka: Kina, Japan, Južna Koreja, Tajland… Uz mnoge  smještajne kapacitete u privatno-obiteljskom angažmanu u Ličkom Petrovom Selu je na temejima stare škole izgrađen moderni hotel „Lyra“ sa 58 smještajnih kapaciteta.

GS press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.