Na širem području grada Gospića od danas starta novi Program prevencije, edukacije, motrenja, čuvanja i ophodnji prostora u okolici grada kako bi se smanjile pojave požara. Nositelj projekta je Grad Gospić, uz suradnju JVP Gospić, DVD Pazarišta i Područnog ureda zaštite i spašavanja. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan pojasnio je neke detalje novoga projekta.

-Ovaj projekt aplicirali smo preko HZZ-a, kroz program Javnih radova. Angažirani djelatnici će kroz podjelu letaka, anketiranje, informiranje  i u razgovoru s mještanima upozoravati na potrebu pridržavanja odredbi o zabrani paljenja korova i suhe trave tijekom protupožarne sezone. Prečesto  se događalo da naoko bezazlena vatra zapaljena u polju, u kratkom vremenu preraste u vatrenu stihiju, nanoseći pri tome velike štete. Smatramo da će neposredni kontakt s  građanima imati dobar efekt u smislu prevencije od požara, zaključio je Ivan Biljan koji najavljuje skoro postavljanje protupožarne osmatračnice na Oštri.

Prema riječima Jose Živkovića, pročelnika DUZS-Područnog ureda Gospić, novi projekt jedinstven je u Hrvatskoj.

-Prema dosadašnjim iskustvima neprekidne aktivnosti vezane uz informiranje građana i prevenciju dale su odlične rezultate i broj požara na otvorenom svake se godine smanjuje. Izravni razgovori s ljudima svakako će ovome dati jednu dodatnu težinu jer se nitko neće moći opravdavati da nije znao za odredbe o ponašanju u vrijeme požarne sezone u toplijim mjesecima. Ispunjavat će se i anketni listići da bi se kroz taj vid pospješila spoznaja o važnosti ponašanja pri spaljivanju korova i suhe trave u vrijeme kada je to opasno zbog mogućnosti nastajanja požara širih razmjera, uvjeren je Živković. Čini se kako je Grad Gospić doista prvi na tlu RH započeo ovakav oblik prevencije  kroz Javne radove. Ovo bi u konačnici trebalo značiti nastavak smanjenja požara na otvorenom prostoru.

Gs Press / N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.