Ličko-senjska županija okupila je danas na sastanku sve ravnatelje Domova zdravlja sa ovih prostora. U nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Majom Grbom Bujević i župana dr. Darka Milinovića razgovaralo se o što efikasnijim koracima vezanim uz epidemiju COVID-19, kao i uz brojne aspekte kvalitetnije medicinske pomoći. Govoreći o dosezima ovoga sastanka župan Milinović naglasio je kako će pet Domova zdravlja uskoro dobiti nove holtere za 24-satnu kontrolu vitalnih životnih funkcija pacijenata, EKG i mjerenja krvnog tlaka.

Bit će to usluga pacijentima koja dijelom rješava nedostatak medicinskog kadra. Od sada mi idemo s uslugom prema pacijentima, a ne obrnuto kao do sada. Iskoristit ću ovu prigodu kako bih definirai sadašnju epidemiološku sliku u našoj županiji. Danas imamo pet pozitivnih nalaza, četiri u Gospiću i jedan u Brinju. To su sve pacijenti zaraženi u prethodnim kontaktima. Do sada imamo 172 oboljela, 122 je izliječeno, 45 je aktiivnih slučajeva i  214 ih je u samoizolaciji. Većina oboljelih imaju blažu epidemiološku sliku i dobro se osjećaju. U bolnici je samo jedan pacijent, nije na respiratoru i dobro se osjeća, naglasio je župan dr. Darko Milinović.

Obraćajući se medijima prim. mr. Maja Grba Bujević istaknula je novost u zdravstvenom sustavu uz pomoć tele-medicine.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu ima mogućnost praćenja i slanja podataka o pacijnetima putem tele-medicine. Mislim da je to jako važno, posebice u ovako velikoj županiji gdje su udaljenosti od pacijenata ponekad vrlo velike. Danas smo ovdje zbog dva pod-projekta. Jedan je osiguranje EKG holtera, a drugi je osiguranje tlaka, funkcija koje se obavljaju u matičnom domu zdravlja i onda se tele-medicinski prenosi u  ustanovu koja je ovlaštena za očitavanje tih nalaza i pacijent tu uslugu ubrzo dobije u svom Domu zdravlja. Tako ne mora putovati, a mi skraćujemo liste čekanja koje su bile do sada jer se sve rješava tele-medicinski.

Drugi projekt je e-usavršavanje što znači da svi zdravstveni i nezdrastveni radnici putem zavoda za hitnu medicinu mogu pratiti stručna predavanja. Na ovaj način doznaju sve što ima novoga na polju medicine i ne moraju putovati u Zagreb da bi slušali predavanja. Dr. Milinović i ja smo se dogovorili da to svakako treba Ličko-senjskoj županiji. Tako ćemo tu vrstu usluga približiti zdravstvenim djelatnicima.

Što se tiče holtera oni će se odnesti pacijentima kući, a nakon toga će se svi podaci očitavati tele-medicinski, što je posebno važno kada su u pitanju nepokretni ili dislocirani pacijenti. Do sada je to bilo složeno jer su se pacijenti vozili u Domove zdravlja. Drago mi je što su ravnatelji Domova zdravlja pokazali veliko zanimanje za oba projekta. Već narednog tjedna krećemo u izvide prostora i postavljanje opreme, a kompletmna usluga mogla bi u roku mjesec dana biti dostupna liječnicima i pacijentima, rekla je prim. mr. Maja Grba Bujević.

Župan dr. Darko Milinović ponovio je kako će se na ovaj način uvelike smanjiti liste čekanja i ubrzati zdravstvene usluge. 

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.