Kakve pomake učiniti u smislu pojačane protupožarne prevencije bila je glavna tema današnjeg sastanka na kojemu su sudjelovali predstavnici Hrvatskih šuma, Državne uprave zaštite i spašavanje-Područni ured Gospić, Planinarskog društva „Željezničar“ i  Grada Gospića. Usuglašeno je kako će jedan od narednih  aktivnosti vezanih uz tematiku prevencije od požara na područje Gospić biti  projekt izgradnje promatračnice na brdu Oštra kroz koji će se pojačati preventiva. Ovaj će  i projekt biti prigoda za zapošljavanje nekoliko ljudi. Tijekom sastanka istaknuta je i potreba nastavka podizanja svijesti građana o Oštri kao omiljenom izletištu Gospićana. Također je bilo govora o nastavku aktivnosti oko obnove Gojtanovog planinarskog doma na Visočici, projekta važnog za hrvatsko planinarenje u cjelini.

Predsjednik Stožera zaštite i spašavanje Grada Gospića Ivan Biljan naglasio je važnost  medijske kampanje vezane uz dijelove godine kada mnogi građani nesavjesno i nepropisno postupaju pri paljenju trave, korova i općenito niskog raslinja. Zaključio je kako se takve situacije sve učestalije prijavljuju, a s time se i smanjuje broj vatrogasnih intervencija i šteta nastalih neprijavljivanjem paljenja. U apelu se  ističe:

-Pri zahvaćanju površina trave, makije i niskog raslinja požari prouzroče velike materijalne štete na biljnom pokrovu, a kao takvi predstavljaju potencijalnu opasnost za šumska bogatstva, imovinu i ljudske živote. Za gašenje takvih požara potrebno angažiranje značajnih vatrogasnih snaga.

U VREMENSKOM RAZDOBLJU OD 01. LIPNJA DO 30. RUJNA, zabranjeno je paljenja vatre i i drvenog ugljena na otvorenom, a sve ovakve aktivnosti obavezno je prethodno najaviti na telefonski broj  192 ili 112.

Gs Press / N.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.