U JVP Zagreb jučer je održana svečanost primopredaje vatrogasnih vozila za više vatrogasnih postrojbi. Sredstvima Ministarstva poljoprivrede nabavljena su i dva pick-up vozila za  vatrogasne postrojbe Senj i Otočac u vrijednosti od 440 tisuća kuna. Kako nas je izjestio zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović Ministarstvo poljoprivrede je za ovu godinu značajno povećalo sredstva namijenjena vatrogascima kroz fond Opće korisne funkcije šuma. Na ovaj će način biti nabavljeni setovi osobne zaštitne opreme vatrogasaca iz JVP Gospić i JVP Plitvička jezera, kao i za  sva vatrogasna društva u Ličko-senjskoj županiji.

Prve nesnosne vrućine stavile su u prvi plan protupožarnu zaštitu. Prema vatrogasnom kalendaru protupožarna sezona traje od 1. lipnja do 30. rujna svake godine. Ovogodišnja sezona haranja požara ponešto je uranila, nakon čega su gotovo cijeloga travnja i svibnja u Ličko-senjskoj županiji padale kiše i snijeg. Vatrogasni zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Hrvoje Ostović dao nam je mnoštvo informacija vezanih uz djelovanje i organizaciju vatrogasaca  tijekom ljetnih mjeseci.

-Svake godine tijekom protupožarne sezone zapošljavamo vatrogasce na određeno vrijeme. Do sada smo u tom smislu za ovu sezonu uspjeli angažirati 34 vatrogasca, dok bi idealna brojka bila 70. Polovicu sredstava za ovaj angažman dodatnih vatrogasnih snaga osigurava se iz Državnog proračuna. Druga polovica je obveza jedinica lokalne samouprave i tu se ponekad javljaju problemi jer novca uvijek nedostaje. Dogodi nam se, na sreću, da jednu godinu imamo nešto manje požara i po pogrešnoj logici se misli da dodatni vatrogasci nisu više  niti potrebni. To se financijski manifestira već naredne godine kada se za zapošljavanje dodatnih vatrogasaca izdvaja manje novca. Teško je uvjeriti neke ljude u činjenicu po kojoj su nam vatrogasci zaposleni na određeno vrijeme previše važni, gotovo presudni kako bismo bili efikasniji pri gašenju požara, napominje Hrvoje Ostović.

Početkom ove godine požari na otvorenome harali su posvuda pa je bilo lakše definirati gdje nije gorjelo, nego li područja gdje su požari zahvatili poljoprivredne i šumske površine diljem Like i dijela priobalja. Uz nepažnju onih koji su požare izazvali nehotice, svakako valja ubrojiti i piromane koji su danonoćno bili na terenu. Tako je u desetak i više slučajeva zamjećeno kako su vatrogasci požar lokalizirali, ali je nakon svega 10-20 minuta vatra planula na mjestima gdje je netom prije toga bila ugašena.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.