Kao i svake godine Muzej Like Gospić pridružio se nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja“. Brojna događanja održana su ovim povodom u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i Muzeju Like u Gospiću. Ovom prigodom večeras smo u gospićkom muzeju svjedočili predavanju i izložbi o ostavštini Mijata Sabljara pod nazivom „Spašavanje ličke kulturne baštine u 19. stoljeću“. Autorica izložbe i moderatorica bila je Tara Pivac Krpanić, kustos i etnolog Muzeja Like.

Mijat Sabljar se sredinom 19. stoljeća počeo baviti muzeologijom i bio jedan od potpisnika pokretanja Narodnog muzeja u Zagrebu. Po cijeloj Hrvatskoj je marljivo sakupljao brojne prirodne, arheološke i numizmatičke sadržaje.  Prvotno bio vojnik, graditeljski kapetan koji je od 1827. do 1840. godine živio u Gospiću. Ovdje je tijekom svog službovanja po prvi puta došao u kontakt sa povjesnim spisima, sa brojnim arheološkim nalazištima i predmetima za koje je vidio da su se u tim turbulentim vremenima često uništavali i on je smatrao da je njegova obaveza to sačuvati. To je krenulo postupno, ali mu je ubrzo pojačalo interes za očuvanje tih djelića naše povijesti. Tako su Lika i  njegov život u Lici njega potaknuli na muzeologiju. Na taj je način Lika bila ishodište, prapočetak njegovih vrlo uspješnih aktivnosti, naglasila je Tara Pivac Krpanić čije je predavanje bilo bogato ilustrirano brojnim slajdovima s preslikama originalih crteža i nalazišta stvorenim rukom Mijata Sabljara.

U Teslinom meorijalnom centru u Smiljanu večeras su posjetitelji osim stalnog postava  doznali više o Teslinim suvremenicima, velikanima s kojima je dolazio u kontakt, kao i detalje SF opusa književnika Tomislava Beronića. Istodobno u prostorijama Muzeja Like u Gospiću doznali smo što ima novoga vezano uz bogata arheološka nalazišta diljem Like, u kojima je Muzej Like stalno nazočan i vrlo aktivan.

Gs Press / M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.