Među našim vjernim čitateljima svakako značajno mjesto imaju oni iz dijaspore. Javljaju nam se čitatelji sa starog kontinenta, ali i iz svih ostalih gdje žive Hrvati. Objavljujemo zapis iz Švicarske.

Blagdansko vrijeme i proslava “Nikolinje” 19.12. obilježeno na Bodenskom jezeru, u gradu Arbonu koji broji 13 tisuća stanovnika, od kojih je oko stotinjak hrvatskih obitelji. Druženje je započelo Sv. misom, nakon toga školskim programom koji su pripremili učenici hrvatske dopunske nastave Arbon.
Sv.misu predvodio je fra. Miljenko Mika Stojić, misionar hrvatske katoličke misije Frauenfeld, ističući važnost blagdanskog vremena kao i povezanost sa domovinom. Program je zatvorio Sv. Nikola, kojeg su nestrpljivo očekivali oni najmlađi, veseleći se poklonima.
Da bi ovakva zajednica postojala, tu su i dobri ljudi, volonteri koji svoje slobodno vrijeme odvoje za rad u katoličkoj misiji ili školskom odboru hrvatske dopunske nastave. Među njima je i Ante Konjicija, 70-to godišnjak koji je godinama djelovao u misijskom vijeću Arbon, pri tome nije zaboravljao ni svoju hrvatsku domovinu. Tako je svoje dobro djelo proslijedio 2014. u Liku, u Otočac gdje je dostavio pomagala za starije i nemoćne osobe za tamošnji starački dom. Druženje se nastavilo uz domaću zakusku i razgovor, mnogi sa posebnim izrazom na licu, jer uskoro odlaze na put da bi Božić proslavili sa svojim obiteljima u domovini. Ovakve susrete posebno uveličaju gosti iz domovine, kroz pjesmu ples i običaje donesu dio Hrvtaske u dijasporu.
Da Lika nije poznata samo po hladnim zimama, kršnim predjelima, već i po tradiciji kao i običajima, vidjelo se na pozornici prošle godine u Arbonu.
“Ličku prošnju”, mnoge plesove uz pjesmu iz tog kraja prikazao je FA “Dr. Ante Starčević” iz Gospića. Njihova pratnja, mladi dečki iz TS “Velebit” nisu ostavili podij prazan, tako da se pjevalo i plesalo sve do iza ponoći.

Susret je ostao zabilježen fotografskim radom Nick Nikole Mraovića.

Hvala Gradu Gospiću što je podržao ovaj susret.

Sretan Božić i uspješnu Novu 2016 godinu žele Vam Hrvati iz Švicarske

Ana Pleša (Arbon)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.