Četvrta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića obuhvatila je danas 17 točaka Dnevnoga reda. Nakon što je predsjednik Petar Radošević dao na usvajanje predloženi Dnevni red krenula su pitanja tijekom Aktualnog sata. Prenosimo neke zanimljivije teme.

Ivan Nekić (Grupa birača) postavio je pitanje vezano uz funkcioniranje javne rasvjete, kroz kontekst ušteda. Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnik Ivica Tomljenović koji je istaknuo činjenicu kako je dosadašnji ugovor Grada Gospića i tvrtke „Milem“ bio preskup.

-Lani je u svrhu održavanja i funkcioniranja javne  rasvjete bilo utrošeno 1,7 milijuna kuna. Do mjeseca lipnja u 2017. to je naplaćeno 1,2 milijuna kuna. Održali smo sastanak s direktorom Milema i raskinuli Ugovor jer je bio financijski štetan. Oni se pismeno nisu očitovali. Od tada do danas je bilo manjih problema sa rasvjetom, a nastavak suradnje ostvaren je preko poduzeća „Komunalac“ iz Perušića, za što nam je fakturirano 50-ak tisuća kuna. To nam pokazuje skupoću prijašnjeg ugovora. Vjerojatno nas zbog raskida toga  ugovora s Milemom očekuje i sudska tužba, rekao je Tomljenović. Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša željela je tijekom jednog od današnjih polemika pojasniti zbog čega je raspisan natječaj za zapovjednika JVP Gospić.

-Ovih dana smo dobili dopis od Inspekcije za javno vatrogastvo  u kojemu je naloženo gradonačelniku Starčeviću da mora smijeniti dosadašnjeg zapovjednika JVP Gospić Željka Došena zato što je nezakonito imenovan zapovjednikom te postrojbe. U obrazloženju stoji da u trenutku imenovanja na tu dužnost Željko Došen nije imao potrebnu stručnu spremu, niti udovoljao potrebnim kriterijima, rekla je Kristina Prša i dodala kako je gradonačelnik dužan u roku od 60 dana raspisati Javni natječaj i  izabrati novog zapovjednika i dozapovjednika JVP Gospić. Josip Župan (Grupa birača) pitao je gradonačelnika Starčevića po kojim su kompetencijama izabrani novi  članovi Upravnih vijeća i Nadzornih odbora. Karlo Starčević:

-Ne znam gdje ste bili ova 2-3 mjeseca kada niste mogli pročitati stručnu spremu tih ljudi. Po prvi puta u povijesti Gospića imamo najbolje ljude na odgovornim ustanovama Grada Gospića. Nismo stavljali uhljebe, nego li najbolje ljude koje Gospić ima, zaključio je gradonačelnik. Marijan Brkljačić (HSP AS) dao je prigovor na činjenicu kako se nakon tri mjeseca nisu vijećnicima dostavljali pisani odgovori na prijašnja pitanja, već na samoj sjednici. Brkljačić ovakve sjednice smatra nepripreljenima i za to isključivo krivi gradonačelnika i njegove suradnike. Također ga je zanimalo zbog čega gradonačelnik ima nekoliko tvrtki, što u Zagrebu, što u stečaju, a neke su i zatvorene. Brkljačića je zanimalo je li sukladno Zakonu o spriječavanju sukoba interesa Starčević prenio svoja upravljačka prava na drugu osobu. Karlo Starčević je dijelom odgovorio kroz postavljena pitanja.

-Moje firme plaćaju mjesečno cca. milijun kuna poreza. Gospodine Brkljačiću, koliko ste vi u 20 godina platili poreza RH? Nisam na nikoga prenio svoja upravljačka prava i zanima me tko me na to može prisiliti da  neko upropasti ono što sam ja godinama stvarao, rekao je pomalo ljutito Starčević. Prozvani Marijan Brkljačić je replicirao rekavši da je jedno vrijeme bio privatnik i uredno plaćao porez RH. Također je prozvao gradonačelnika i zbog njegove vizije o Gospiću kao gradu od 25 tisuća stanovnika, dok sadašnja garnitura Grada Gospića ima vrlo loše odnose s Vladom RH i resornim Ministarstvima, što se očituje u nastavku iseljavanja, manjku investicija i općenito nazočnom pesimizmu.

Neznanje ili zloća?

Zanimljive su bile i rasprave na izvješće Dragice Lazić, voditeljice odjela za financije, o polugodišnjem financijskom izvještaju. Bivši gradonačelnik Petar Krmpotić prozvao je aktualnu gradsku vlast zbog pokušaja medijske hajke i  iznošenja krivih podataka vezanih uz rad prijašnje  gradske vlasti.

-Cifre od 10, pa 12, pa 14 milijuna kuna stvorenog duga su plod neznanja. Što su dospjela dugovanja ne treba nikome pojašnjavati. Dug Grada Gospića bio je nešto preko 6 milijuna kuna, a ne bi bio niti toliki da u kratkom vremenu na naplatu nisu stigli neki računi. Izmjenama Zakona o regionalnom razvoju od prvog siječnja 2015. Grad Gospić je ostao bez 45 milijuna kuna od poreza na dohodak. Tu su i dospjele obveze za održavanje cesta u duljini od 500 km. Dakle, krivnja je u prihodima, a stvarno dugovanje Grada Gospića je oko 6 milijuna i 250 tisuća kuna. Tako da ne stoje priče o „kosturima u ormaru“, o nečijem odlasku u zatvor i sl.. To je plod nečijeg neznanja  i zloće, zaključio je Krmpotić. Zanimljiv je bio i  ishod glasovanja po ovoj točci: HDZ i njegovi partneri bil isu „za“,  a svi iz redova HSP-a i Grupe birača suzdržani!

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.