Široka Kula ušla je u hrvatsku povijest po mnogim tragedijama, ali ono što se prije 25 godina dogodilo u ovom malom naselju nadomak Gospića nadilazi svaki razbor i dokaz je što bezumlje može učiniti nedužnim ljudima. Prije točno četvrt stoljeća četnici su u Širokoj Kuli izvršili prvi zločin ubivši jedanaestero civila hrvatske nacionalnosti. Smrt pred cijevima pušaka i kamama bešćutnih krvoloka-susjeda našla je i 13-godiišnja Verica Nikšić. U smrt je pošla s majkom Mandicom i susjedima koje su četnici „sklonili“ u podrum jedne kuće.
Podno spomenika kojemu je autor Petar Dolić dao vrlo znakovit naziv „Portal hrvatske povijesti“ danas su ponovno položeni vijenci i zapaljene svijeće za ukupno 40 civila, koliko ih je s ovom malog područja zvjerski ubijeno tijekom Domovinskog rata. Za 11-ero ubijenih još se traga, a pretpostavlja se da su bačeni u neku od brojnih jama na Ljubovu.
Vijenac su najprije položili ravnatelj OŠ dr. Franjo Tuđman iz Ličkog Osika Antonio Milinković u pratnji dvaju učenica osmog razreda. Podsjetnik je to na smrću prekinuto djetinjstvo Verice Nikšić koja je te jeseni trebala poći u 8. razred. Vijenac su zatim položili predstavnici Grada Gospića, zamjenici gradoinačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan s najbližim suradnicima. Sjenama ubijenih u ime Ličko-senjske županije poklonila se pročelnica Ana Rukavina-Stilinović, a nakon nje brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svakako je natužniji trenutak ove komemoracije bio kada se spomeniku približio Marko Nikšić u pratnji kćeri Mandice. Čovjek koji je u ratnom bezumlju izgubio kćer i suprugu nikada nije nikoga mrzio. Surove egzekutore svakako najprije valja žaliti. Riječi molitve predvodio je velečasni Luka Blažević koji je potom u crkvi sv. Mateja vodio svetu misu.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.