Kako to izgleda kada postanemo migranti u svojoj vlastitoj zemlji? Kako čuvena rečenica „di si ti bio 91.?“ tumači generacijski jaz? Je li šamar postao nova (stara) odgojno-obrazovna mjera i didaktičko pomagalo? Ova i još puno drugih pitanja postavljaju cure i dečki ujedinjeni oko tamburaškog sastava „Patrioti“, u pjesmi pod naslovom „Agresivna“.

Pjesma koja na satiričan način opisuje sve one divne i manje divne trenutke u životu jednog prosječnog stanovnika Lijepe naše. Pitanje egzistencije, problemi na radnom mjestu, stilovi komunikacije, agresivna ponašanja, voda kao izvor života i protuteža pivu koje je nekima postalo životni elksir… Sve to i još puno toga može se pronaći u spomenutoj pjesmi.

Spot za ovu pjesmu snimnjen je na nekoliko lokacija ( Barber Shop „Brico 69“ – Otočac, Highlander’s Pub – Gospić i Humac – Otočac ), a snimateljska ekipa „Quam-Quam“ u sastavu Davor Šincek, Jadranka Šincek, Goran Šincek (čudo koliko Šniceka!) i Vlatka Bertol odradila je sjajan posao u opuštenoj i vrlo kreativnoj atmosferi. Gdje dobrih vibri i raspoloženja svakako nije manjkalo.

Tamburaški sastav „Patrioti“ osnovan je 2015.  na Ličkom Osiku. Osnovali su ga Đani Findrik, Josip Prebanić i Tomislav Bogdanić, od reda iskusni svirači koji su uspjeli na svoju stranu pridobiti dvojicu talentiranih mladih tamburaša, Ivana Markovića i Jurja Kukuruzovića. Neko vrijeme nastupali su u ovom sastavu i počeli bilježiti svoje prve uspjehe. Prekretnica u radu sastava bio je nastup u Otočcu gdje se sa njihovim idejama upoznao i Zvonimir Tonković, profesionalni glazbenik iz Otočca. Igrom slučaja ili ne, 2016. u Ličkom Osiku dogovoren je koncert Stjepana Jeršeka Štefa kojeg su trebali pratiti „Patrioti“. Zvonimir Tonković za tu prigodu priključio se ekipi, sastav je definiran i krenulo se dalje sa radom. Kao ravnopravni član sastava kada joj to vrijeme dozvoli uglavnom na koncertnima, sa Patriotima nastupa i Marina Marković, sjajna mlada glazbenica iz Ličkog Osika i učenica srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Iza njih su već brojna uspješna gostovanja, dva nastupa u emisiji „Lijepom našom“, koncerti na otvorenom diljem Ličko-senjske županije, kao i višegodišnja suradnja sa Udrugom Ličana „Vila Velebita“ u čijoj su organizaciji i ove godine nastupili u Zagrebu i Požegi na tradicionalnoj Ličkoj večeri. „Patrioti su 10. svibjja nastupili i na festivalu u Požegi sa pjesmom „Veseljak“, autora Branimira Mikića, a pjesma „Agresivna“ prvi je službeni singl.

Autor teksta i glazbe za pjesmu „Agresivna“ je Zvonimir Tonković, dok aranžman supotpisuju Zvonimir Tonković i Hrvoje Grčević – Grga.

„Patrioti“ se posebno zahvaljuju svim statisticama i statistima, Andreji Radojčić koja je izradila prigodne majice, Patriku Rožmanu ( „Brico 69“ ) Ivici Kovačeviću ( Highlander’s pub ), Berislavu ’91. Kostelcu, Tihomiru Starčeviću, vlč. Luki Blaževiću te službenom vozaču banda Juri Nikšiću. Onaj vremešni glumac s mikrofonom i plesač na fotografijama je glazbenik i već proslavljeni tekstopisac Branimir Mikić.

Sve se ovo dobro, čak predobro posložilo. Na koncu nam jedino preostaje pozvati vas da osluhnete i pogledate spot „Agresivna“.

M.S./Z. T.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.