Manifestacija Gospićko glazbeno ljeto nastavljeno je večeras koncertom Marca Grazianija na violini, uz klavirsku pratnju Danijele Detonije. Organizator cijeloga serijala koncerata je Gospićki glazbeni festival.

Marca Grazianija

Rođen je u Rijeci, gdje na Glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u dobi od sedam godina počinje učiti violinu (prof. K. Peljhan). Već je u osnovnoj glazbenoj školi dobivao nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima violinista. Povodom 180. obljetnice Glazbene škole nastupio je kao najmlađi i solist i izveo Koncert u a-molu J. S. Bacha uz pratnju Orkestra HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Uz redovnu nastavu, usavršava se na međunarodnim ljetnim školama. Stipendist je Grada Rijeke od 2002. godine, kao učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, u kojoj je završio treći razred programa glazbenik violinist, s odličnim uspjehom. Tekuće akademske godine primljen je na prvu godinu studija violine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i usporedo pohađa nastavu i kod prof. Leonida Sorokova (red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu), koji od 2004. postaje njegovim jedinim profesorom.

Završio je studij violine u lipnju 2010. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, najuspješniji je mladi hrvatski glazbenik u 2006. godini po izboru Zagrebačke filharmonije, te najuspješniji hrvatski violinist dvije godine zaredom (2005. i 2006., za izvedbu Prvog koncerta za violinu i orkestar Sergeja Prokofjeva) po izboru stručne komisije Fonda Stjepan Šulek (2007.). Pohađa seminare pod vodstvom uglednih profesora poput Dore Schwarzberg, Marine i Leonida Sorokowa, Alexandra Vinnitzkog i Zakhara Brona.

Osvojio je mnoge prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupao je u Austriji, Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj i Japanu te nizu hrvatskih gradova. Zahvaljujući fondaciji Stauffer polazi ljetne seminare u Sieni na konzervatoriju Accademia Chigiana i mjesečne majstorske seminare koje održava poznati talijanski violinist Salvatore Accardo u Cremoni.

Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale , europskom natjecanju “Alfredo i Wanda Marcosig” u Goriziji, Istria Nobilissima i natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Na velikom međunarodnom violinističkom natjecanju 2006. u Lisabonu osvojio je treću nagradu, a na međunarodnom natjecanju gudača u Moskvi iste godine osvaja drugu nagradu.

Danijel Detoni

Pijanist Danijel Detoni (Zagreb, 1983.) najprije je pohađao Glazbenu školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu (razred Olge Detiček), gdje je godine 1996. osvojio Nagradu Mira Sakač za najboljeg mladog pijanista. Bio je i dobitnikom najviših hrvatskih učeničkih nagrada, među ostalima, prve nagrade na Natjecanju učenika glazbenih škola Hrvatske u Varaždinu (1995.) Diplomirao je i magistrirao glasovir (razred Lászla Baranyaya i Balázsa Kecskésa) na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju, u razredu Itamara Golana. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa Al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon. Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik pa je u travnju 2003., u duu s violinisticom Mártom Deák, pobijedio na Državnome natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. dobio Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Nastupao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Radovan Vlatković, Kajana Pačko, Krešimir Stražanac, Ivana Lazar, Itamar Golan, Boris Brovtsyn, Gábor Boldoczki, Boris Andrianov, Irvin Venyš, Pavel Vernikov, David Aaron Carpenter te ansamblima kao što su Trio Lenitas, Zagrebački kvartet saksofona, Budapest Strings, Komorni orkestar UMZE, Komorni orkestar Dušan Skovran i dr. Kao solist i komorni glazbenik nastupio je na festivalima kao što su Varšavska jesen, Muzički biennale Zagreb, Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Julian Rachlin i prijatelji, Paško ljeto, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Trstu, Trieste Prima u Trstu i Croatie, la voici u Parizu. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim glazbenikom 2008. godine. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.