Potpisivanjem Ugovora  između župana Milana Kolića i ravnatelja Hrvatskog centra za Razminiranje  Dražena Jakopeca označen je nastavak o  razminiranja na prostoru Ličko-senjske županije. Kako je u  uvodu naglasio župan Kolić riječ je o 140,5 km2 minsko sumnjivih površina, od čega je 90% u državnom vlasništvu.

-U II. fazi ovoga projekta razminirat će se još četiri grupe parcela. Financiranje će se vršiti sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda koji je pozitivno ocijenio aplicirane projekte Ličko-senjske županije. Preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi odobreno nam je 89,1 milijun kuna, s čime će se razminirati 11, 3 km2. Važnost  ovoga projekta   ne treba previše isticati. Prije svega riječ je o sigurnosti građana, zatim o mogućnostima korištenja pašnjaka, šumskog bogatstva i oranica. Budući su ove površine netaknute dulje od 25 godina, postoji velika mogućnost da se ondje primjenjuje ekološka poljoprivredna proizvodnja. Danas ćemo sklopiti ugovore vrijednosti nešto više od ukupno 59,1 mil. kuna,  iz razloga jer smo morali donijeti odluku o poništenju za jednu grupu javne nabave – Poljoprivredne površine u naselju Agbabe i Čanak,  vrijednosti oko 18 mil kuna,  budući nismo dobili niti jednu prihvatljivu ponudu, pojasnio je župan Milan Kolić. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec podsjetio je kako se u RH  pod minama djelomično nalazi  440 km2 u devet županija.  Zahvalio  se županu Koliću i njegovim suradnicima koji su odličan primjer u nastojanjima da se problem minskih polja zauvijek riješi. Potpisivanjem Ugovora u II. fazu razminiranja ulaze četiri grupe minsko-sumnjivih površina:

-GRUPA 1. Poljoprivredne površine između naselja Lički Ribnik i Ornice, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 4.140.424 m2.

-GRUPA 3. Poljoprivredne površine na području Tromeđe i Bliznice te u naselju Jurkovići, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.739.115 m2;

-GRUPA 5. Poljoprivredne površine u naselju Donji Vaganac, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.159.200 m2;

-GRUPA 6. Poljoprivredne površine na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 607.169 m2.

Grad Gospić je, nažalost, i dalje neslavni rekorder sa 50 km 2 miniranih  površina. Osim župana Kolića i ravnatelja Jakopeca, Ugovore su potpisali predstavnici pet hrvatskih tvrtki čiji će pirotehničari i strojevi sudjelovati u razminiranju II. faze minski sumnjivih  površina u Ličko-senjskoj županiji.

LSŽ/N.Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.