Nakon uspješno provedena tri programa POS-a kojima je osnovni cilj bio da se građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica, Grad Gospić je pokrenuo novu Anketu kako bi se ispitale potrebe i zainteresiranost građana za novi program POS-a.

POS Program daje mogućnost kupnje stana po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate,  dok je uloga Grada Gospića u cjelokupnom ovom projektu osigurati potrebno građevinsko zemljište prije svega, čime je i cijena niža, te Grad snosi i dio troškova pripreme zemljišta za izgradnju, te opremanje komunalnom infrastrukturom i priključcima za građevinu, kao i izgradnju nove prometnice.

Cijeli ovaj projekt provodi se u suradnji sa Državnom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, APN-om koja je i nositelj cjelokupnog posla.

Svakako je bitno naglasiti da ovaj Projekt prati i provedbu tek nedavno usvojenog novog Zakona  o subvencioniranju stambenih kredita kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kojim se omogućuje građanima do 45 godina starosti koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.

Njima će Država prve četiri godine plaćati 1/2 iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenog invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Subvencije se odnose na kupnju kuće odnosno stana do 100.000 eura po cijeni do najviše 1.500,00 eura po m2.

Za provedbu ovog Zakona u državnom proračunu za 2017. na kontu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama osigurano je 17,5 milijuna kuna.

Ovim Programom Grad u suradnji sa Državom omogućuje provođenja mjera za zadovoljavanje stambenih potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja.

Gs Press / Nikola Mraović

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.