U okviru projekta Tesla za društveno korisno učenje na Veleučilištu Nikola Tesla u Gospiću formiran je debatni klub studenata Veleučilišta (ožujak 2019. godine).
Lokalna akcijska grupa Lika, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i HGSS Stanica Gospić 2017. godine zajednički su osmislili projekt pod nazivom Tesla za društveno korisno učenje te ga prijavili na natječaj za bespovratna sredstva Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija za provedbu programa društveno korisnog učenja koji se financira iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Provedba projekta Tesla za društveno korisno učenje je započela 2018. godine, a ukupno će trajati 24 mjeseca. U okviru projekta partneri provode niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva. Kako je predviđeno da studenti Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću ojačaju svoje analitičke i zagovaračke vještine, kroz projektnu aktivnost osnivanja debatnog kluba omogućeno im je da kao članovi kluba upoznaju problematiku i rad organizacija civilnog društva, izraze i obrane svoja mišljenja te na kraju zajedno dođu do zaključka i potencijalnih rješenja vezanih za problematiku neprofitnih organizacija.

U ožujku tekuće godine na Veleučilištu je formiran debatni klub studenata koji kroz aktivne semestre kontinuirano sudjeluju u debatama kojih je do sada održano ukupno sedam. Kroz aktivnost debata uočeno je veliko zadovoljstvo i interes studenata samim konceptom debate te svakom idućom potvrđuju razumijevanje i značenje istih, a samim time i svjesno i nesvjesno jačaju analitičke i zagovaračke vještine pa i stvaranje kritičkog mišljenja  kako ističe Martina Jurković, Voditeljica projekta. Kroz ljetni semestar studenti su pokazali iznimno zanimanje za debate, velik interes i razna mišljenja vezana za teme na debatama, te se sukladno tome moglo predvidjeti  da ni u narednom zimskom semestru (2019/2020) neće biti drugačije.

Osim debatnih aktivnosti na Veleučilištu je u studenom 2019. godine započelo održavanje radionica koje podrazumijevaju usmjeravanje studenata prema osmišljavanju društvenih inovacija (s naglaskom na poduzetništvo). Same radionice otvorene su sa predavanjem na temu Društvene inovacije u društvenom poduzetništvu. Do kraja provedbe projekta (ožujak 2020.) ukupno će biti održano 5 blok sati predavanja s radionicama o Društvenim inovacijama u društvenom poduzetništvu.

Krajnji cilj predavanja, radionica i debata jest studente upoznali sa radom lokalnih OCD-a, njihovim problemima i općenito problemima zajednice u kojoj žive kako bi se iste potaknulo na primjenu stečenih znanja i usmjerilo ka osmišljavanju društvenih inovacija ali i na vlastitu angažiranost u skoroj budućnosti jer upravo je na njima da budu ta pozitivna promjena koju svi želimo vidjeti.

LAG LIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.