Prva po redu manifestacija Gospićki održivi razvoj („GORA“) organizirana je u partnerstvu Grada Gospića,  Instituta „dr. Ivo Pilar“ i Županijske obrtničke komore, a uz potporu brojnih ustanova, institucija  i OPG-a. Na središnjem Trgu Stjepana Radića mogli su se vidjeti mnogi autohtoni lički proizvodi, ponude turističkih ustanova i poduzetnika.  Osim domaćih  delicija i uporabnih predmeta načinjenih od prirodnih sastojaka i na tradicijski način, posjetitelji su mogli vidjeti  nekoliko štandova čiji je konceptualni naglasak stavljen na ekološke principe: elektro-automobile i  bicikle, solarne panele i sve više korištene pelete. „GORA“-u je otvorio  gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

-Čast mi je otvoriti prvu po redu manifestaciju ove vrste koja se održava u Gospiću.  Posvećena je održivom razvoju i ekološkoj filozofiji života i ponašanja zajednice, što polazi od svako od nas ponaosob. Ovdje se naglašava važnost prirode i okoliša i njihovog značenja za održivost života u svim njegovim pojavama i oblicima. Stoga nam je zajednički cilj tijekom ova dva dana trajanja manifestacije da kroz radionice, izloške i prezentacije doprinesemo boljem informiranju javnosti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite prirode kroz ukupni  održivi razvoj, rekao je u  uvodnom dijelu gradonačelnik Krmpotić koji je potom uručio zahvalnice predstavnicima partnera, predsjedniku Županijske obrtničke komore Marku Sokoliću i ravnatelju Instituta „Ivo Pilar“  prof. dr. sc. Vladi Šakiću. U Gospićkom odjelu Instituta „dr. Ivo Pilar“ održan je u dopodnevnim satima serijal stručnih predavanja u sklopu znanstveno stručnog skupa „Annales Pilar“. Znanost  je progovorila o temama poput  (Ne) razvoj nekada i sada,

Ruralna područja i održivost – problemi i perspektive, Postavljanje staze za održivu budućnost, Odnos urbanog i ruralnog u kontekstu održivosti, (Samo)održivost lokalnih zajednica i alternativni ekonomski oblici i  Održivi razvoj kroz „svijet života“: Održivo korištenje prirodnih resursa i tradicijska znanja u suvremenom kontekstu. Uz sudjelovanje još većeg broja izlagača i besplatne škole bicikliranja „18+“ , „GORA“ će se održati i  ove subote, 28. svibnja na Trgu Stjepana Radića.

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.