Blagdan Svetog Roka, blagoslov istoimene obnovljene crkve i posveta oltara bili su dovoljan razlog da se u Perušiću jučer poslijepodne i navečer na narednom veselju okupilo više od tisuću ljudi. Obnovljena crkva Svetog Roka bila je pretijesna da bi primila sve vjernike koji su željeli svjedočiti posveti novog oltara. Biskup mons. Zdenko Križić istaknuo je Svetog Roka kao skrbnika siromašnih i bolesnih čija je beskrajna ljubav prema vjeri i svakom čovjeku završila njegovim mučeništvom. Osim perušićkog župnika vlč. Josipa Štefančića, u koncelebriranoj svetoj misi sudjelovalo je nekoliko svećenika iz Gospićko-senjske biskupije. Svetu misu uveličala je muška klapa „Sveti Juraj“.
Na prostoru ispredi oko crkve okupilo se ogromno mnoštvo pristiglo iz cijele Like. Uoči kulturno-zabavnog programa okupljenima su se obratili načelnik Općine Perušić Ivica Turić, župan Milan Kolić i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović. Načelnik Turić je istaknuo mnoga nastojanja Općine da različitim projektima osiguraju kvalitetnu infrastrukturu, kao temelj svih budućih gospodarskih projekata. Naselje Kunjača sa planiranih stotinjak kuća načelnik Turić smatra budućim jezgrom ostanka mladih obitelji u Perušiću.
Župan Milan Kolić također je bio prekidan pljeskom okupljenog mnoštva. Poželio je sretan blagdan svim žiteljima općine, ali i istaknuo neke detalje iz novije povijesti.
-Dok ste vi ovdje, nećemo dopustiti povratak drugova i drugarica koji su uništili ovo hrvatsko mjesto. Zato drug Milanović i drugarica Pusić neće uspjeti vratiti mračno doba koje je gotovo izbrisao ovaj grad, ali i mnoga druga mjesta gdje se disalo hrvatski. Uvjeren sam da ćemo u Hrvatskom saboru ponovno imati ljude poput dr. Milinovića koji se uvijek znao boriti za ovaj dio Hrvatske, ali i za interese cijele Domovine, svakoga grada, sela i čovjeka. HDZ je uvijek znao izabrati ljude koji znati prepoznati probleme svoga kraja. Općina Perušić je ogledni primjer izgradnje ukupne infrastrukture, kao temelja budućeg razvoja ovoga kraja. Danas je obznanjeno da je lička janjetina dobila markicu za kvalitetu, slijedi procedura za postizanje kategorizacije na razini EU. U Tome je svoj doprinos dala i Ličko-senjska županija, ali i brojni vrijedni ljudi iz Udruge uzgajivača ovaca Like. Na ovome se neće stati jer ćemo i dalje zajednički razvijati našu županiju, istaknuo je župan Milan Kolić.
Dr. Milinović: „Hrvatstvo i vjera uvijek su bili naše najjače oružje“!
Kao i uvijek kada drži govore, dr. Milinović doživio je burno odobravanje mnoštva.
-Slušali smo danas našega biskupa mons. Zdenka Križića koji nas je podsjetio na važnost vjere. Perušić je oduvijek bio luč hrvatstva i onda kada je bilo najteže: u vrijeme komunizma i u vrijeme Domovinskog rata. Danas smo ušli u ovu prelijepu obnovljenu crkvu Svetog Roka. Bio sam ponosan što sam zajedno s vama slušao biskupove riječi. Govorio je o Svetom Roku koji je promicao kršćanstvo i bio zaštitnik bolesnih i siromašnih. Sveti Rok je promicao kršćanski odgoj i ljubav. Ovdje u herojskom, hrvatskom Perušiću bili ste zaštitnici hrvatstva kada nam je bilo najteže. Uvijek se govorilo da je Perušić uvijek bio nekako najhrvatskiji. Ponosan sam što ovdje vidim puno mladih. Našu smo Domovinu naslijedili od naših časnih predaka i moramo je učiniti boljom. Sada vam želim i sretan Dan općine 14. rujna čije smo slavlje pomaknuli zbog obnove ove prelijepe crkve. Želim da se družimo u zajedništvu, ali da nikada ne zaboravimo naše poginule prijatelje, one što su za Domovinu dali najviše što su mogli-svoje živote, zaključio je dr. Darko Milinović.
GS Press / N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.