U prostorijama gospićke Usluge održana je danas konferencija za novinare povodom  nove regulacije prometa u mirovanju u gradu Gospiću. O detaljima ovih promjena govorili su gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, zamjenik gradonačelnika  Ivan Biljan, načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić, direktor Usluge Mile Devčić te djelatnici poduzeća „Komunalac“. Na području Gospića postavljeno je deset parkirališnih automata koji se stavljaju u funkciju od narednog ponedjeljka. Gradonačelnik Krmpotić u  uvodu je pojasnio razloge uvođenja novog oblika regulacije prometa u mirovanju.

-Cilj ovoga je uvesti reda u korištenju parkirališnih mjesta jer nam se događalo da netko zauzme parking i ondje na dulje vrijeme ostavlja automobil, čak  i onda kada to nije nužno. Od ponedjeljka, 5. prosinca pa do konca ove godine trajat će razdoblje prilagodbe. Ovo je zajednički projekt Grada Gospića, Policijske postaje Gospić i Komunalca. U prvoj fazi smo izvršili neke izmjene u regulaciji prometa, ovo je druga, prijelazna faza, a nakon toga  uhodavanja krećemo redovnom naplatom. Naplata  parkiranja po satu je 3 kune, najmanje u Hrvatskoj. Parking će se naplaćivati tijekom radnog dana  od 7 do 16 sati, subotom od  8 do 14 sati. Poslijepodne, nedjeljom i blagdanima parkiranje se neće naplaćivati. Stanari koji nemaju osigurana parkirališta u svojim dvorištima moći će kupiti mjesečne karte po 40 kuna. Zaposlenici koji automobile parkiraju tijekom  radnog vremena moći će nabaviti mjesečne po 90 kuna. HRVI plaćat će svega 30 kuna mjesečno. Ovdje nije u  pitanju zarada, već je cilj  da parkirališta koristi što veći broj ljudi, kazao je gradonačelnik Krmpotić. Načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić smatra kako će se na ovaj način načiniti  iskorak u stvaranju pozitivnih promjena u zajednici.

-Veći broj vozača pribjegava kršenju propisa o parkiranju, što često završava sa sankcioniranjem. Ovaj projekt zahtijeva vrijeme prilagodbe, ali je najvažnije da se u ove promjene uključe svi sudionici u prometu kako bismo postigli  cilj. To je povećavanje sigurnosti svih sudionika u prometu i povećanje kvalitete u gradu Gospiću, rekla je načelnica Borčić. Tehničke detalje promjena regulacije prometa u  mirovanju pojasnio je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Vozačima će na raspolaganju biti 322 parkirališna mjesta označena plavom crtom. Prvih 15 minuta parkiranje se ne naplaćuje jer je to vrijeme u kojemu se mogu obaviti neki poslovi ili kupiti parkirališnu kartu. Kontrolu parkinga vršit će dvojica djelatnika. Građani mogu u Komunalcu potražiti informacije u smislu nabavke mjesečnih, polugodišnjih  i godišnjih parkirališnih karti. Na raspolaganju vozačima nalazi se sedam kategorija naplate parkinga, ovisno radi li se o pravnim ili fizičkim osobama, stanarima, zaposlenicima itd. Sve ove odredbe ne odnose se na stanare  koji u dvorištima zgrada već imaju parkirališni prostor.

GS press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.