Jutros oko 9 sati na autocesti A1 pred tunelom Sv. Rok mogao se vidjeti dim od požara koji 19 dana bjesne na Velebitu.  U poslijepodnevnim satima, Sveti Rok i Lovinac nisu se vidjeli od gustog dima prouzrokovanog požarima koji su zahvatili Južni Velebit.

Kako doznajemo sa terena, kanaderi su pozvani u ispomoć vatrogascima da kontroliraju požar u “malim Jaslama” koje se nalaze na granici Zadarske i Ličko-senjske županije.

Problem je nastao kada se bura smirila i vjetar okrenuo na južinu. Okret smjera vjetra otežao je gašenje požara i nabio sav dim na području Lovinac i Sv. Roka.

Od zapovjednika DVD-a „Velebit“ iz Lovinca Andrije Ostovića doznajemo da se borbe sa požarom vode devetnaesti dan za redom.

-Nakon 19 dana borbe sa požarom, vatrogasne snage potpomognute civilnom zaštitom daju nadljudske napore u borbi sa vatrom.  Na području gdje smo bili jučer, aktivirala se ponovno vatra tako da gori mali Alan, Velika i Mala Osjenica, Male i Duboke Jasle i pravac kod repetitora Ćelavac.  Jučer se dim nije toliko primjećivao jer je puhao burin koji ga je nosio prema Dalmaciji, danas je južina pa se požar aktivirao i nabio dim u kotlovinu Lovinca.  Vjetar nam ne ide u prilog pa smo aktivirali kanader koji je 15-tak puta bacio vodu na požarište.  Na “Žujnom” je aktivan požar na 900 hektara.  Trenutno je na terenu oko 25 vatrogasaca, što profesionalni, što dobrovoljni, potpomognuti sa 35 osoba iz civilne zaštite.  Šumarija i park prirode Velebit pomažu sa opskrbom vode i probijanjem ceste.  Šumarija daje sve od sebe da se probije cesta koje fali još oko 100 metara kroz kršni teren kako bi se zaustavila putanja požara, kazao je Ostović.

Meterolozi prijeko potrebnu kišu najavljuju tek za petak, što se u konačnici čini predaleko jer se požari ne zaustavljaju.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.