PREMA podacima Svjetske banke, obitelji imaju sve manje djece, a prirast stanovništva usporava u većini država svijeta. To je trend koji traje već nekoliko desetljeća, no za neke od zemalja podaci su prilično dramatični. A među njima je, na samom dnu, i Hrvatska.

Primjerice, u Kini stanovništvo još uvijek raste, unatoč desetljećima politike jednog djeteta i vrlo slaboj imigraciji. Ipak, trendovi sustižu i Kinu pa će stanovništvo Kine početi padati 2026., prema projekcijama američkog Biroa za cenzus.

U isto vrijeme već vidimo posljedice ovih trendova, prvenstveno na zapadu. Mađarska, Italija, Portugal, Ukrajina, Japan i 17 drugih država već se suočavaju s padom stanovništva, prema podacima iz 2017.

U Europi najvišu stopu fertiliteta ima Francuska s 1,92 djece po ženi, a slijede Švedska (1,85), Irska (1,81), Velika Britanija (1,79) i Danska (1,74). Najgore stoje Portugal (1,31), Poljska (1,32), Cipar (1,32), Španjolska (1,33) i Grčka (1,33). Hrvatska je u donjoj polovici s 1,42 djeteta po ženi.

Hrvatska je, s padom stanovništva od 1,2%, druga najgora – ne u Europi, već na svijetu. Jedina gora od Hrvatske je Litva koja, iako ima znatno bolju stopu fertiliteta (1,7 djece), ima veći pad stanovništva (1,4%), možda zbog toga što Litva ima još veće razmjere emigracije od Hrvatske.

Ako je točno da je pad stanovništva još veći nego što službeni podaci govore, onda je lako moguće da Hrvatska brže gubi stanovništvo i od Litve.

Zašto je tako, također je dobro poznato. Od ulaska naše zemlje u EU, iz nje je iselilo oko 150.000 ljudi, što nam je potvrdio i ovaj demograf. Umjesto u Hrvatskoj, mladi parovi iz Hrvatske sad dobivaju djecu u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama u koje masovno iseljavaju. Od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Njemačkoj su rodile čak 54.438 djece.

Gs Press / index.hr

https://www.index.hr/vijesti/clanak/svjetska-banka-najbrze-izumiruci-narodi-na-svijetu-su-litavci-i-hrvati/2089343.aspx

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.