Akcija u Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi Gospić 25.10.2019. u 13:00 sati

Udruga SVE za NJU treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom Mama, budi zdrava kako bi podigla svijest i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebno zdravlje dojki. Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da bude zdravo. Oko 11.000 djece to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada, a među njima su i djeca Gospića.

Projekt je 2018. nagrađen na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranja u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Projekt se provodi u cilju osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovitije kontrolne preglede.

Ravnateljica ZZJZ Ličko-senjske županije Ružica Čanić, dr. med., spec. školske medicine pridružila se brojnim saborskim zastupnicima i drugim ambasadorima projekta, te je inicirala akciju u Gimnaziji Gospić i Srednjoj strukovnoj školi Gospić kako bi i na ovaj način potakla žene na redovite kontrole.

Cilj projekta i akcije u Gospiću koja će se održati 25.10.2019. u 13:00 sati je promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena svih dobnih skupina na brigu o vlastitom zdravlju, a posebno zdravlju dojki. Učenici i učenice dobit će edukativne letke Mama, budi zdrava kako bi svoje majke podsjetili na važnost brige o zdravlju.

Organizatori vjeruju da će majke na poseban način primiti poruku djece te shvatiti da je odgovornost za vlastito zdravlje dio odgovornosti za djecu.

 

Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.