U vojarni „Josip Jović“ u Udbini svečano je otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa “Marko Babić”, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

“Iza nas je vrijeme pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegova omalovažavanja”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je Marka Babića, čije ime nosi ovo Središte, nazvala legendom obrane Vukovara s Trpinjske ceste, te je rekla da on kao i Blago Zadro, Predrag Matanović i Damir Tomljanović Gavran i danas vode hrvatske vojnike, kao njihovi vječni uzori.

Pozdravivši generala Antu Gotovinu, Grabar Kitarović je rekla da je otvaranje ovog Središta, između ostalog, pokazuje da je „iza nas razdoblje pokušaja olakog odricanja od nasljeđa Domovinskog rata i njegovog omalovažavanja, te negiranja uloge upravo najzaslužnijih pojedinaca iz godina stvaranja hrvatske neovisnosti“.

„Takav neopravdani i nepravedni odnos osjetili su i djelatnici i instruktori Središta u Šepurinama, a Hrvatska vojska i država više nikada neće zanijekati uspomenu na najsvjetlije razdoblje naše povijesti, a sada je Hrvatska Središtu ‘Marko Babić’ povjerila odgovornu i časnu zadaću da stvara nove vojne vođe, a uvjerena sam da će se u ovom Središtu stvarati vrhunski obučeni profesionalci, jer zbog kompleksnih izazova danas trebamo visoku razinu kompetencija vojnog vođenja na svim razinama“, rekla je Grabar Kitarović

Izrazila je uvjerenje da će proces obučavanja osposobljavanja i uvježbavanja u novom Središtu u Udbini „ispuniti sva naša očekivanja i služiti na ponos Hrvatskoj vojsci”.

Posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina za svoje je zasluge u Domovinskom ratu danas od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića dobio beretku tog Središta.

Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu u središte, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić. Njima je ministar Krstičević uručio značke i spomenice.

Održana je i pokazna vježba nekoliko rodova Hrvatske vojske i organiziran obilazak Zapovjedništva i smještajnih kapaciteta Središta te taktičko-tehničkog zbora opreme koja će biti korištena u obuci.

Među brojnim uzvanicima svečanosti su uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića uveličali brojni dužnosnici vojske RH, brojni generali, među kojima i umirovljeni general Ante Gotovina, župan ličko-senjski dr. Darko Milinović i načelnik općine Udbina Josip Seuček. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.