U Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije upriličen je danas tradicionalni prijem povodom nadolazećih blagdana. Biskup mons. mr. Zdenko Križić sa suradnicima primio je čelnike Ličko-senjske županije, Grada Gospića, Općina, Hrvatske vojske i Policije, javnih i privatnih poduzeća, ustanova… Nazočnima se najprije obratio generalni vikar gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić podsjećajući kako je jedna od divota življenja darivanje i samilost jer su tri mudraca pohodila neuglednu štalicu u Betlehemu, darivali i poklonili se sinu Božjem. U ime Grada Gospića nazočne je pozdravio gradonačelnik Petar Krmpotić. Svima je zaželio sretne blagdane i zahvalio se Gospićko-senjskoj biskupiji na suradnji koja se očituje u nizu aspekata. Župan Milan Kolić izrazio je zadovoljstvo ovim prijemom, tradicijom koja je po mnogo čemu više od čestitanja.

-Jučer ste oče biskupe imali prigodu čuti nas na tradicionalnom prijemu povodom blagdana. Čuli ste što je iza nas, kao i što nas očekuje. Ovo je bila godina milosrđa koja je nama donijela novog biskupa mons. Zdenka Križića. Imali smo čast svjedočiti obnovi i izgradnji nekoliko sakralnih objekata. Sjetimo se samo crkve sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. Pri tome treba reći kako je ova županija tijekom Domovinskog rata teško stradala, ali ne samo u materijalno, nego li i demografski. Crkva nas je uvijek
tijekom naše teške prošlosti vodila i okrjepljivala naš duh. Zahvaljujući Crkvi koja je uvijek bila sa svojim narodom, crkva u Donjem Lapcu stvara jednu novu budućnost toga kraja. Obnovljena je i crkva sv. Roka u Perušiću. To su vrlo značajne poruke naše katoličke crkve koja je bila najjači čimbenik u opstanku Hrvata, naše vjere na ovim prostorima, istaknuo je župan Milan Kolić čestitajući biskupu i svim nazočnima predstojeće blagdane.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović u svojem je govoru težište stavio na duhovnost i demografsku obnovu ovih prostora.

-Uistinu je ugodno ponovno biti zajedno s vama u ovome domu, koji svjedoči o suradnji biskupa dr. Mile Bogovića, gradskih i županijskih vlasti. Prije dolaska na ovaj prijem čuo sam se telefonski s premijerom g. Plenkovićem, čije vam pozdrave i čestitke prenosim. Čuli smo od gradonačelnika kako je Gospić veliki grad. On to jest po kvadraturi, ali ne i po broju stanovnika. U Gospiću i u cijeloj državi moramo lizati rane vezane uz demografiju, uz pad broja stanovnika. Prije 50-ak godina u ovoj županiji živjelo je oko 200 tisuća duša. Danas nas ima jedva 55 tisuća. To je rana koju nam uvjetno rečeno moramo lizati. Zato u narednom periodu svi mi koji obnašamo odgovorne dužnosti moramo stvarati uvjete da se to stanje popravi. Uvijek govorim da ova županija neće biti zaboravljena od nove hrvatske Vlade. Za to sam potvrdu dobio prije dolaska u Ordinarijat kada me premijer Plenković nazvao i rekao mi o imenovanju zamjenice ministra graditeljstva Lovre Kuščevića , a to je gospođa Katica Prpić. Prva poruka Vlade RH kroz ovo imenovanje je: nećete biti zaboravljeni. Zajedno možemo činiti više i tu se ne smijemo dijeliti. Svi smo na istome putu. Zahvaljujem se na ovome prijemu i svima vama želim čestit Božić i uspješnu 2017. godinu koju želim da provedemo u miru, sreći i blagostanju, rekao je u svojem obraćanju nazočnima dr. Darko Milinović. Biskup mons. mr. Zdenko Križić zahvalio se govornicima na dobrim željama, a ovo okupljanje vidi kao vedar i obećavajući čin.

-Zahvaljujem na dolasku svima vama koji imate odgovornost na važnim funkcijama, Županije, Gradova, Općina, poduzeća… Zahvaljujem i našim dekanima, svim svećenicima, časnim sestrama koje se ne viđaju često, ali uvijek rade. Posebna zahvala mojem prethodniku dr. Mili Bogoviću koji je samo privodno u mirovini. On i dalje radi i stvara, a zamijenit će na misama dekane, svećenike i kapelane. Uvijek je s nama i natome mu iskrena hvala. Neka nam svima dragi Bog podari dobro zdravlje, uspjeha u radu i sreće u životu, rekao je u svojem obraćanju biskup mons. mr. Zdenko Križić.

GsPress/M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.