Na Plitvičkim jezerima nema gužvi niti čekanje, ali niti ne manjka posjetitelja

0

Pred nama je još jedan, zadnji udarni vikend ove turističke sezone. Sasvim očekivano u znaku je nesnosnih gužvi u  svim destinacijama. Gužve su ipak zaobišle je naš najljepši nacionalni park, ali svakako u pozitivnom smislu. Rekao nam je to  glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić.

-Iako su mnogi bili skeptični kako će uvođenje online kupnje ulaznica u NP Plitvička jezera smanjiti broj posjetiitelja, to se na sreću nije dogodilo. Prošla godina bila je u znaku rekorda po broju posjetitelja, ali je bila i u znaku kaosa. Satima se čekalo pred ulazima, niste mogli dočekati mjesto na elektro-brodovima i panoramskim vlakićima, u ugostiteljskim objektima… Onaj pozitivni „muving“ osjeća se i vidi po cijele dane i ove sezone, s razlikom što posjetitelji dolaze na određeni ulaz u park, znaju točno gdje će i kada ući pa su tako izostale nesnosne gužve. Taj nekadašnji kaos nestao je i u smislu prometa na državnoj cesti pa i policija ima manje posla. Također nema niti parkiranja na nedopuštenim mjestima, što je ranije bila gotovo uobičajena ružna slika, ističe glasnogovornik Ognjen Borčić.

Do lani su se posjetitelji bukvalno naguravali  pred ulazima i na brojnim stazama u okolici jezera. Sada vlada druga slika. Sve ovo daje svoj doprinos i ekološkom segmentu cijele priče. Glasnogovornik Borčić u razgovoru ističe riječ „protočnost“.

-Kampanjske gužve su nestale, ali to ne znači kako će ova turistička godina biti slabija on lanjske. Povećana je protočnost, uveden je potpuni red u rasporedu ulaska u park. Netko tko je kupio ulaznicu za Ulaz br. 2 za 9 sati svakako neće doći na Ulaz br. 1 i od 8 sati uzaludno čekati. Zato cijeloga ljeta imamo osjećaj kao da to nije bio vrhunac turističke sezone. Rasterećenje ovog svjetski poznatog bisera konačno je doseglo traženu dimenziju, kaže nam Ognjen Borčić.

Jedino s čime neki turisti nisu zadovoljni ovih dana prilikom obilaska nacionalnog parka jest Veliki slap. Bez većih količina vode ovaj moćni prirodni artefakt sada jedva „curka“ i nije niti na tragu onog moćnog sudara tirkizno modre vode i stijenja na koje se obrušava sa 78 metara visine. Prognoze vremena kazuju da će se uskoro biti nešto kiše. Veliki slap opet će nam se pokazati u svoj svojoj impozantnoj posebnosti i svojom vizurom podsjetiti zbog čega je dobio atribut “veliki“. Ne samo zbog gabarita.

M.S. / GS press

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.