SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!

          Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih


Na događaju „Solo ili solidarno“ društveno angažirani srednjoškolci  iz Zagreba i Gospića  predstavili su različite aktivnosti društvenog i humanitarnog djelovanja

Stotinjak srednjoškolaca iz Poljoprivredne škole, XII. gimnazije, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Prehrambeno-tehnološke iz Zagreba škole te Gimnazije Gospić okupili su se na događaju „Solo ili solidarno? Odaberi put!“ kako bi međusobno razmijenili i predstavili aktivnosti koje provode u sklopu preventivih progama „Moj zdravi stil“ i „Sunčana stana ulice“.

Događaj je glazbenim nastupom otvorio Krunosav Čučuk, učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Učenici iz Poljoprivredne škole u Zagrebu: Krešimir Uroić, Mihela Šaško, Katarina Dorojković, Lucija Vdović,  Antonela Ereš, Rebeka Pejić i Željka Bosanac mag. pedagogije i andragoije osmislili su dramske scene pod nazivom „Mogu li bez….? uz stručno vođenje mladog kazališnog redatelja Lovre Krsnika ukazavši zašto je važno oduprijeti konzumerizmu i pasivnom stilu života zalažući se za zdrave stilove života i prevenciju ovisnosti.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava:  Maja Pleša, Laura Soče, Dimateo Čulinović otvoreno i hrabro su govorili o   preprekama i teškoćama s kojima se sreću  tijekom svojeg odrastanja,  ali i o načinima na koji su ih prevladali. Uz vrlo snažne poruke koji su proizašle iz njihovih životnih priča važno je da i dalje glasno propitujemo koliko društvena zajednica  pomaže mladima s invaliditetom i kroničnim bolestima, a koliko im odmaže i što je još važno poduzeti da bismo mogli reći da živimo u društvenoj zajednici koja brine o najranjivijim skupinama mladih.

 Hela i Lara Radović, učenice Gimnazije Gospić, zajedno sa voditeljem Durdov Josipom, mag. primarne edukacije svojim zanimljivim nastupom potaknuli su veliki dio publike na aktivno sudjelovanje. Interaktvna prezentacija održana u obliku  skeča, najviše je zainitrigirala muški dio publike, budući da su Hela i Lara uspješno odglumile „šikaniranje“ Josipa  tijekom izvođenja prezentacije. Mladi Gospićani putem medijskih nastupa potiču svoje vršnjake na solidarnost i prihvaćanje vršnjaka koji su po bilo čemu „drugačiji od drugih“, ukazuju na važnost kvalitetne međusobne komunikacije i aktivnog  pristupa u rješavanju društvenih problema.

Tatjana Stilinović i  Leon Mihalinec, učenici XII. gimnazije, predstavili su aktivnosti volonterskog kluba svoje škole kojima su na različite načine i u nekoliko navrata pripomogli djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a priče o odrastanju ispričale su nam Lorena Vlaović, Veronika Penava i Leonarda Cvitković iz Prehrambeno-tehnološke škole.

Događaj je moderirala Klara Borda učenica I. Gimnazije u Zagrebu –  ambasadorica za humanitarno djelovanje i društveno uključivanje  mladih.

Odrastati, sazrijevati, graditi autentični osobni identitet u formativnim godinama, a uz to  graditi solidarnu i humanitarnu zajenicu  velik je zadatak za mlade. Međutim, mladi iz zagrebačke Dubrave i Gospića umijesto soliranja,  radije su odabrali put solidarnosti!

Čestitke svima na uspješnom i izvrsnom izvođenju svih točaka programa, na povezivanju, zajedništvu i solidarnosti!

 Projekti  „Sunčana strana ulice“ i „Moj zdravi stil“ provode se uz financijsku podršku:

 

Ministarstva za demografiju,

obitelj mlade i socijalnu politiku

Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Gospića

 

 

Gs Press / Josip Durdov, mag. prim. educ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.