Prošlo je 28 godina od masakra u Čanku, mjestu u Općini Plitvička Jezera. Na mjestu nekadašnje škole u kojoj su 1991. godine bile stacionirane  hrvatske snage napravljeno je spomen-obilježje s imenima 28 branitelja i osam civila, žrtava velikosrpske agresije. Poginulima su danas došli odati počast mnogi članovi obitelji, predstavnici državnog vrha, suborci, prijatelji i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tijekom tromjesečne agonije sela sa  60-ak civila četnici su razorili većinu kuća, ali ga nisu zauzeli. Onda su 10. prosinca 1991. uz snažnu podršku tenkova i topništva uspjeli ući u Čanak. Bili su to pripadnici tzv. JNA, Beli orlovi i Martićeva milicija. Od hrvatskih branitelja najviše ih je poginulo iz riječkih postrojbi  111. br. i 128. br. Sveti Vid, zatim 133 br. i 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a. Nakon upada u selo četnici su mučili i odmah ubili sedmero starijih ljudi, a dio mještana odveli su u zatvor u Korenicu. Njihova imanja su opljačkali i potom cijelo selo sravnili sa zemljom.

Vijenac su najprije položili članovi obitelji poginulih branitelja, a potom u ime predsjednice RH vijenac je položio njezin izaslanik Ivan Krupec, u ime Ministarstva branitelja Ivan Kozlica, dok je predsjednika Hrvatskog sabora predstavljala državna tajnica Katica Prpić. Poginulima su se poklonili predstavnici Općine Plitvička Jezera, PU ličko-senjske, Veterani 9. gbr „Vukovi“, udruga specijalne policije „Tigar“ iz Gospića, 133. brigade Otočac, izaslanici NP Plitvička jezera i Hrvatskih šuma.

Načelnik stožera 128. brigade Sveti Vid pukovnik Ivan Štrković sa suborcima svake godine dolazi u Čanak.

-Dolazimo se pokloniti našim prijateljima jer smo se svi poznavali. Bilo je časno boriti se s njima rame uz rame, dijeliti dobro i zlo. Naša brigada imala je tu nesreću što smo stigli u Čanak i zaposjeli položaje u predvečerje glavnog napada. Duboki snijeg, temperature od -25 stupnjeva C, nepoznati teren i višestruko nadmoćniji neprijatelj razlozi su ove tragedije. Petero naših dečki završili su u zarobljeništvu, ali su na sreću poslije bili razmijenjeni. Čanak smo ubrzo oslobodili i sve te bitke bile su priprema za slavodobitnu Oluju koju smo sretno okončali. Naša brigada je tijekom Domovinskog rata imala 25 poginulih suboraca, rekao nam je pukovnik Štrković.

U Čanku danas živi manje od 50 stanovnika, uglavnom starije životne dobi.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.