Pred samu polnoćku što ju je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio župnik mons. Mile Čančar imali smo toliko vremena da bismo čuli odgovore na dva pitanja. Evo kako je protekao taj mini-intervju.

-Što vam kao svećeniku znači Božić?

-Božić je za svakog vjernika velika radost. U radosti na Božić trebamo svi sudjelovati, kao i u otajstvu Isusova rođenja. To treba činiti sa svima onima zbog kojih je Isus došao na ovaj svijet, a to znači za sve ljude. Isus je svojim rođenjem postao jedan od nas. Zato sam i ja kao svećenik radostan jednako kao i svaki onaj koji mu pristupa s tom vjerom, s otvorenošću svog srca. Da ga primi i kaže: Bože, hvala ti što si se rodio i za mene! Za svakog čovjeka, tako i za svećenika. To potvrđuješ kao svećenik u jednoj župi, među ljudima. Svim na Zemlji mir, veselje.

Sličnosti i razlike Vaše službe u Senju i Gospiću.

-Božić se jednako lijepo i srdačno slavi u oba grada. Polnoćka u Senju i Gospiću je nešto što se ne da razlikovati. Divan je osjećaj znati da se svi ljudi vesele Božiću. Bilo da je riječ o  obiteljskom okruženju, bilo da se radi o odnosu među ljudima. U Senju sam službovao 18 godina, a u Gospiću će na godinu biti 6. U Senju sam vodio župu u vrijeme arta, što je imalo jednu dodatnu dimenziju. U Senju se tada slila rijeka prognanika i trebalo je pomagati i  u karitativnom smislu. Gospić je prošao još gore jer je bio na prvoj crti obrane. Vjera je održala i Senjane i Gospićane. Zato je teško dijeliti sudbine tih dvaju gradova i njegovih dragih ljudi.

GS Press

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.