Razminiranje u Ličko-senjskoj županiji od danas dobiva  novi zamah. Zaključeno je to na današnjoj  konferenciji koju je organizirala Ličko-senjska županija pod predsjedanjem župana Milana Kolića, a vezano uz nastavak razminiranja na minski zagađenim područjima kod Gospića, Otočca, Perušića i Donjeg Lapca. Skupu su nazočili ministar poljoprivrede Davor Romić, direktor HCR-a  Dražen Jakopec, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi Ante Pezo, kao i predstavnici gradova i općina gdje će se izvoditi sljedeća faza razminiranja. Obraćajući se novinarima župan Milan Kolić izrazio je zadovoljstvo dinamikom razminiranja.

-Ovdje je važno naglasiti činjenicu da se najprije razminiraju područja uz naselja, kako bi se povećala sigurnost građana. Riječ je  o poljoprivrednim prostorima, pa je, osim sigurnosti, važan aspekt ove priče mogućnost korištenja poljoprivrednih resursa u našoj županiji. Danas smo čuli kako nam ulaskom u EU na raspolaganju stoje značajna sredstva za razminiranje, što je Ličko-senjska županija i  iskoristila. S obzirom na dinamiku radova vjerujem da ćemo ispuniti sve ciljeve vezane uz ove zahvate, a to je prije svega plan da se do 2018. od mina očiste sve poljoprivredne površine u Ličko-senjskoj županiji, kazao je župan Kolić. Ministar poljoprivrede Davor Romić istaknuo je kako je dolazak u Gospić njegov prvi službeni posjet jednoj županiji.

-Imperativ ovog Ministarstva i Vlade je razminiranje Hrvatske. Da bi se život učinio sigurnijim i da bi se mogle koristiti poljoprivredne i šumske površine koje su pod minama u 9 županija. Ovaj projekt je prepoznala EU i dijelom sufinancira ove naše projekte i mi ćemo u najskorije vrijeme nastojati sasvim ukloniti ovaj problem. Razminiranje ima za  cilj, osim sigurnosti ljudi, staviti u funkciju poljoprivredne resurse. Svaki četvorni metar koji se razminira, može sutra biti u  funkciji poljoprivredne proizvodnje. Kao što sam rekao, to je imperativ ove Vlade, a imperativ lokalne samouprave je da iskoristi te prirodne potencijale. To u konačnici znači dobrobit cijelog društva, naglasio je ministar Romić. Prema riječima Dražena Jakopeca, ravnatelja HCR-a, od danas u Ličko-senjskoj županiji nastavlja se razminiranje kod Otočca na 1.8.  milijuna m2, u okolici Gospića na 4.7 milijuna m2, dok se minske površine u općinama Perušić i Donji Lapac protežu na  oko 400 tisuća m2. Vrijednost ovih radova je  45 milijuna kuna plus PDV. Sudionici današnje  konferencije potom su obišli radilište u Ribniku gdje je tvrtka „Istraživač“ iz Nuštra započela radove na parceli površine 4.6. km2, koji bi trebali biti okončani u roku od 130 radnih dana.

GsPress/Foto:N.Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.