Povodom završetka Javnog poziva za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević boravio je u radnom posjetu Ličko-senjskoj županiji. U Sali za sastanke ministra Kuščevića, državnu tajnicu Katicu Prpić i tajnicu kabineta ministra Adrijanu Devčić primili su župan Milan Kolić i saborski zastupnik dr. Darko Milinović s najbližim suradnicima. Susretu su nazočili gradonačelnici i načelnici općina, jedinica lokalne samouprave kojima su dodijeljena sredstava kapitalne pomoći kao krajnjim korisnicima. U uvodnom dijelu župan Kolić zahvalio se Ministarstvu i aktualnoj Vladi čiji je odnos prema Ličko-senjskoj županiji više nego li korektan.
-Unatrag nekoliko godina bili smo svjesni izostanka potpore i razumijevanja Vlade RH prema ruralnim područjima kao što je Ličko-senjska županija. Stoga još jednom koristim prigodu zahvaliti se Vladi RH na čelu s premijerom Plenkovićem. Također se zahvaljujem i našem saborskom zastupniku dr. Milinoviću koji je naša spona s hrvatskom Vladom i Hrvatskom saboru u rješavanju mnoge problematike. Uvjeren sam da će sredstava za ovu namjenu biti sve više jer smo svjedoci intenzivnog boljitka Hrvatske u svim segmentima, rekao je župan Milan Kolić. Ministar Kuščević naglasio kako se snaga Hrvatske očituje kroz kvalitetu života svakog sela i naselja.
-Mi moramo ulagati u manje razvijene sredine, a ne samo u četiri regionalna centra. Jedna od stavki u našem proračunu su i projekti namijenjeni kvalitetnijem životu u ruralnim područjima. Trebam istaknuti da sam 2016. dolaskom na mjesto ministra zatekao za ovu namjenu 5 milijuna kuna, ubrzo sam uspio osigurati 30 milijuna, a za ovu godinu osigurano je 40 milijuna kuna. To su sredstva koja u Proračun “sjedaju“ temeljem legalizacije i na ovaj način želimo pomoći manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave gdje građani ne smiju osjetiti hendikep što žive u manjim sredinama. Zato se financiraju brojni projekti koji će poboljšati infrastrukturu, rad u dječjim vrtićima, mnoge objekte i sadržaje. Zahvaljujem županu Koliću na prijemu i suradnji, također se moram zahvaliti i saborskom zastupniku dr. Darku Milinoviću na podršci u Hrvatskom saboru i stalnom lobiranju za ovu županiju i njezine brojne projekte. Sinergija Ličko-senjske županije, Gradova i Općina s jedne, i Ministarstva i Vlade RH s druge strane ubuduće će svakako polučiti još bolje rezultate, istaknuo je ministar Kuščević rekavši kako su načelnici i gradonačelnici prva karika u detektiranju problema i nedostataka u ruralnim područjima, pri čemu im Vlada RH u ovo predizborno vrijeme daje punu podršku u radu.
U ime jedinica lokalne samouprave koje su dobile sredstva za aplicirane projekte zahvalio se gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić. Kroz dodijeljena sredstva Krmpotić vidi ključnu poruku aktualne Vlade RH koja kroz rad Ministarstava stvara sinergiju s jedinicama lokalne samouprave. Pri tome je izrazio optimizam zbog razumijevanja hrvatske Vlade i Sabora prema problemima manjih sredina.
Na prostoru Ličko-senjske županije sufinancirat će se devet projekata ukupne investicijske vrijednosti 13.095.000 kuna, koje su prijavile općine i gradovi: Perušić, Vrhovine, Donji Lapac, Gospić, Brinje, Karlobag, Plitvička Jezera, Senj i Udbina čiji su predstavnici potpisali dodjelu Odluka o sredstvima koja će kroz projekte poboljšati kvalitetu života građana na tim područjima.

GsPress/N.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.