GOSPIĆ -Ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata sa suradnicima boravio je danas u Ličko-senjskoj županiji. Posjet ministra organiziran je u sklopu predstavljanja mjera i programa poticanja poduzetništva pod nazivom „MINPO je tu za vas“. Pristup ovog Ministarstva koncepcijski je pripremljen s ciljem izravnog razgovora s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i poduzetnicima. Posjet je započeo na Plitvičkim jezerima gdje je u hotelu „Jezero“ ministar Horvat pozdravio sudionike Prve poslovne i poduzetničke međunarodne konferencije, BEE konferencije (Business & Entrepreneurial Economics Conference Program). Na ovoj konferenciji sudjeluju ekonomski stručnjaci iz 27 zemalja, a održava se pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice RH, Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatske gospodarske komore.
U dvorani za sastanke Ličko-senjske županije domaćin župan Milan Kolić, ministar Darko Horvat i zamjenik župana Sanjin Rukavina susreli su se s gradonačelnicima i načelnici općina kako bi ih se upoznalo s novim pristupima vezanim uz intenzivniji razvoj poduzetništva i obrta. Kako je rekao ministar Horvat, riječ je o seriji novih natječaja njegovog ministarstva.
-Uz mnoge natječaje, objavili smo i natječaj kojim potičemo inovacije, kao i natječaj koji će poduzetnicima omogućiti lakše stvaranje i plasman komercijalnih proizvoda. Nakon ovoga, ide natječaj s kojim ćemo ove proizvode opremiti certifikatima da bi mogli lakše doći na šire tržište. U segmentu projekta „In puls“ pronašli smo bespovratna sredstva tako da financije u tom smislu više neće sputavati poduzetnike i obrtnike. U drugom polugodištu ćemo kroz brojne fondove graditi poduzetničku infrastrukturu. U ovoj županiji imamo potrebu za izgradnjom jednog poduzetničkog centra vrijednog 23 milijuna kuna. Ministarstvo je tu da se jedinicama lokalne samouprave omogući što lakši pristup do tih sredstava. U pripremi je jedan veći natječaj financiran iz strukturnih fondova kako bi se dodatno realizirala infrastruktura u ovdašnji poduzetničkim zonama, istaknuo je ministar Horvat. Obraćajući se novinarima župan Kolić napomenuo je velika očekivanja lokalnih poduzetnika i obrtnika u započetim i nadolazećim promjenama.
-Kroz sve ove mjere, kroz porezne olakšice i aplicirane projekte, na ovim prostorima očekujemo još veću poduzetničku ekspanziju. Svjedoci smo dobre volje ministra Horvata i njegovih suradnika da obilaskom cijele Hrvatske sa mrtve točke podignemo taj nukleus, taj realni sektor poduzetništva. Kroz već pripremljene projekte naših poduzetnika vjerujemo u pomoć Vlade RH. Mi smo u cijeloj Hrvatskoj, ali moram reći i u svijetu prepoznati kao TOP-destinacija u turizmu. NP Plitvička jezera, Novalja, NP Sjeverni Velebit…, sve su to segmenti koji nam jamče još intenzivniji uzlet turizma. Imamo sjajne predispozicije za razvoj poljoprivrede, ali ovdje apeliram i na Hrvatske šume i resorno Ministarstvo da nam se omogući da ljudi koji žive i proizvode na ovim prostorima lakše dolaze do drvne sirovine, jer im je sadašnjim pristupom to otežano, rekao je župan Kolić.
U suradnji s HGK Županijskom komorom Otočac i Obrtničkom komorom Ličko senjske županije, ministar Darko Horvat i njegova pomoćnica Ana Mandac poduzetnicima su u dvorani KIC-a predstavili mjere i programe poticaja koje Ministarstvo poduzetništva i obrta provodi u ovoj godini. U pratnji domaćina, ministar Horvat i njegovi suradnici posjetili su gospićku Poslovnu zonu i Tvornicu pekarskih i slastičarskih proizvoda „Tušak“ d.o.o. i Strukovnu školu Gospić.

GsPress/N.M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.