Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Službom za prevencije i Protueksplozijskom službom Ravnateljstva policije priredila je danas u Sportskoj dvorani u Gospiću još jednu akciju vezanu uz nacionalnu kampanju „Manje oružja-manje tragedija“. Ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića dočekao je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, članovi županijske skupštine i Gradskog vijeća Grada Gospića te predstavnici Grada Gospića.

Uz pomoć službi za žurna djelovanja, Policijske uprave i OŠ „dr. Jure Turić“ organizirano je više sadržaja sa zajedničkim ciljem edukacije i promtnog djelovanja u različitim situacijama vezanih uz oružje i eksplozivna sredstva, pri čemu su djeca pokazala dio svojih slika na ovu temu i bila sudionici edukativnih radionica.

Održana je i pokazna vježba pod nazivom „Ne dirajte sumnjive predmete“  Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije uz sudjelovanje psa za detekciju eksploziva te korištenje EOD odijela i robota tEODor-a. U jednom trenutku se začula detonacija koja je označila početak pokazne vježbe i simulacije postupka u slučaja ozlijeđivanja u minskom polju. Na poprište su najprije stigli pirotehničari i osigurali teren, da bi potom spašavanje i  izvlačenje unesrećenog realizirao tim hitne medicinske pomoći. Održana je i kreativna radionica za djecu „Ukaži na opasnosti od oružja i mina kroz crtež i strip“, nakon čega je djevojčica Nela Balenović Svetić ministru Božinoviću uručila svoj rad na ovu temu. Očito zadovoljan ovom prezentacijom ministar  se potom obratio okupljenim novinarima.

-Danas smo u Gospiću svjedočili jednoj vrlo vrijednoj akciji kampanje „Manje oružja-manje tragedija“ koje su zajednički organizirali MUP,  PU ličko-senjska, predstavnici službi za žurna djelovanja, udruge, škole, lokalna samouprava… Nakon ovoga u Plitvičkim jezerima imamo još jednu konferenciju koja za cilj ima nastavak razminiranja u nekoliko djelova Hrvatske. To je povezano i sa financijskim mogućnostima, pri čemu puno pomaže Vlada RH, kao i donacije iz EU-fondova. Ova je prezentacija iznimno važna jer moramo stalno podizati svijest o  opasnostima od oružja i zaostalih mina, a uključenost svih dionika društva, uključujući i one najmlađe, pokazuju da smo na dobrom putu. To je posebno važno u ovim dijelovima Hrvatske gdje će se još dugo osjećati posljedice ratnih djelovanja. Stalna edukacija, brojne radionice i mnoštvo promo-materijala načini su da ukazujemo na opasnosti koje nas okružuju. Prepoznavanje pogibeljnih situacija i djelovanje građana kada se nađu u takvim situacijama također su od vitralnog značenja. Danas smo se uvjerili i u organizirani rad   svih službi za žurna djelovanja koje su, nažalost, na prostoru ove županije mnogo puta dokazale  i u stvarnim situacijama, zaključio je ministar dr. sc. Davor Božinović.

Partneri u današnjoj prezenzaciji bili su Hrvatski centar za razminiranje, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Gospić,

Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Gospić, Udruge proistekle iz Domovinskog rata  Grada Gospića, Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Gospić, Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić, Ličko-senjska županija i Grad Gospić.

M.S./Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here