Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović gostovao je u N1 Studiju uživo. Komentirao je situaciju s nedonošenjem proračuna županije, suradnju s premijerom Plenkovićem, kao i afere ministra Kuščevića.

Očekuju li Ličane izvanredni izbori?

Ako HDZ nastavi se ovako neodgovorno ponašati prema žiteljima Ličko-senjske županije i ako naša županija nastavi biti slučaj, bit će izbora. Ja i sada čvrsto vjerujem da će prevladati razum.

Zašto to mislite?

Sa HDZ-om i koalicijskim partnerima nisam niti jednom sjeo i razgovarao o proračunu. Voljan sam razgovarati o proračunu, ali moramo sjesti. Niti jedan vijećnik iz HDZ-a se jučer nije javio za raspravu.

Nije li jasno da je u pozadini toga da se vas makne potpuno?

Jasno je ne samo meni, nego cjelokupnoj hrvatskoj javnost. Ali cilj ne može biti micanje jednog čovjeka, nauštrb 250 milijuna kuna iz europskih fondova. Ako HDZ izazove na ovakav način nove izbore ne može pobijediti, to je sigurno.

Bili ste nedavno kod premijera. Što vam je Plenković tada rekao?

Razgovarali smo dosta dugo, nekih dva sata i otvorili smo razne teme. Ako nakon sastanka s premijerom Kuščević izađe van i kaže da izbori nisu potrebni, ne bih rekao da su im izbori u interesu. Iz tih izjava ja isčitavam da iz toga pokušavaju iznaći modalitete kako poboljšati proračun i ja sam spreman sjesti sa svima i razgovarati o tome.

Da se izbori ne moraju održati, to znači da bi vi morali dati ostavku?

Ta varijanta ne dolazi u obzir. Oni bi htjeli kruha bez motika. Ja sam dobio izbore prije 2 godine i to ne samo na brend HDZ-a, nego i na svoje ime. Meni bi bilo lakše pobjeći i otići u Sabor, ali to bi bilo neodgovorno prema biračima. Ja podnijeti ostavku neću, to je jedina opcija koja ne dolazi u obzir. Spreman sam na kompromis ako je on u interesu Ličko-senjske županije.

Čujete li se vi i gospodin Kustić?

Mi se čujemo svako malo. Ali nije mi rekao u čemu je problem s proračunom. Taj proračun je sigurno razvojni, a može li biti razvojniji, sigurno može. Jučer nismo doznali što ne valja, samo su rekli da nije razvojni.

Što se događa s Ličko-senjskim HDZ-om?

Gdje dolazi do pokvarenog telefona, ja to uistinu ne znam. Svi su za proračun, a kad dođe do vremena da se treba izglasati, onda ništa. Ako se 10.7. ne donese proračun, ja ću aktivirati saborski mandat i kandidirat ću se ponovno za župana Ličko-senjske županije. Okupljam jedan novi tim ljudi. Valjda ima Boga, pa je onda došlo do ove situacije. No, ipak čvrsto vjerujem da će proračun biti donesem.

Hoćete li bit osvetnik protiv HDZ-a u Saboru?

Ja ću se ponašati odgovorno prema Hrvatskoj i prema žiteljima Ličko-senjske županije. Ja ću u Saboru jasno izreći svoj stav. Moja podrška ovoj Vladi ne ovisi hoće li Ličko-senjska županija dobiti 10, 15 ili 20 milijuna kuna.

Ono što se sad događa Andreju Plenkoviću. Vi znate moj stav, ja nemam nikakav problem pohvaliti njega. Kad spominjemo Bruxelles, u jednom trenutku je izgledalo da je i premijer Hrvatske u igri za neku od visokih pozicija u EU. Ako bi nekoga diksreditirali, onda mu napraviti ovo što mu se sada radi u Hrvatskoj. Tko mu to radi, ja ne znam. Da sam ja taj koji pokušava diskreditirati scenu, ja to nikada ne bih napravio da ne ugrozim šanse premijeru ja bih to učinio kad se vrati u Hrvatsku. U trenutku kad netko ima svoju poziciju da ga se na taj način diskreditira, to nije u redu.

Mislite li da to radi netko iz HDZ-a?

Ne znam tko to radi, moguće je. HNS, njihov poziv ultimativni. U trenutku kada je premijer gore i kada se tamo događaju i bitne stvari za Hrvatsku.

Zbog čega bi HNS to radio?

Ne znam. Neozbiljno je da se poruke šalju putem TV-a. Ultimatume ne voli nitko.

Tko plasira ove afere i hoće li Kuščević podnijeti ostavku?

U policiji je bitna percepcija. Percepcija je da bi Lovro Kuščević trebao otići. Ja tu opet nemam dlake na jeziku kada treba pohvaliti, ali pozdravljam što Plenković čvrsto stoji iza svojih ljudi. Ako je to sve papirnato u redu i ako tu nema nekih nečasnih radnji, i ja bih stao iz Lovre Kuščevića. Ali kažem, percepcija je bitna stvar u politici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.