Do četvrtka se trebamo pripremiti na prave zimske uvjete, zbog kojih će nekima u unutrašnjosti trebati ne samo metle i lopate, nego vrlo vjerojatno i ralice. Ponegdje će biti i mećave i vijavice, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Povremenog snijega bit će mjestimice i na Jadranu, gdje će bura i dalje biti često jaka, osobito na sjevernom dijelu i olujna, na udare i orkanska.

Stabilizacija atmosfere, barem privremena i samo u meteorološkom smislu, te slabljenje vjetra i zamjetniji porast temperature slijede od petka.

Do petka zimski uvjeti…

Oblačno će na kopnu prevladavati i sljedećih dana, uz povremeni snijeg sutra, a u četvrtak će, uz popuštanje hladnoće, ponegdje padati i kiša. U petak se oborine očekuju uglavnom samo u gorju. I dalje će biti sjeveroistočnjaka, na istoku i istočnjaka. Temperatura zraka postupno će rasti.

I na moru prema vikendu toplije, ali sredinom tjedna još će puhati bura, najjače u četvrtak. U petak bura u slabljenju, a na jugu Jadrana će zapuhati jugoistočnjak. U dane vikenda okrenut će na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Oborine će biti manje nego na kopnu, no treba računati na malo kiše u četvrtak i petak u Dalmaciji, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pola metra snijega u gorju

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar najavljuje puno snijega u gorju.

“Sutra vrijeme vrlo slično današnjem, a jedina razlika u odnosu na danas bit će zapravo stanje tla. U unutrašnjosti će već ujutro na tlu biti 5 do 15 centimetara snijega više nego danas. Snijeg će prijepodne padati u cijeloj unutrašnjosti, a bura će ga nositi i na neke dijelove obale.

U nizinama će napadati novih 5 do 10 centimetara, u gorju i do 30 pa će ga ukupno na tlu mjestimice biti i oko pola metra. I dalje razmjerno vjetrovito pa osobito u gorju valja računati i na manje vijavice. Kako dan bude odmicao oborine će biti sve slabije, a u Podravini i Baranji snijeg će čak malo omekšati i dijelom prijeći u susnježicu.

Na Jadranu većinom suho, uz navedeno preletavanje snijega moguć je samo rijetko kakav kratkotrajan pljusak, i to uglavnom na jugu. Bura će pod Velebitom i na šibenskom području ponovno ojačati, do jutra će udari ponovno dosegnuti 100 do 120 kilometara na sat, a nakon kraće pauze sredinom dana, iduće noći vjerojatno i do 150. Podjednako hladno kao danas, uz jači vjetar osjećaj iznimne hladnoće”, najavila je.

Još malo snijega može pasti tijekom četvrtka, i to uglavnom u gorju, dok će u nizinama samo rijetko biti slabih pljuskova susnježice. Od petka većinom suho, za vikend i djelomice sunčano te ponovno toplije.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.