U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, svake godine 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM (Međunarodni savjet za muzeje) preporučuje temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ove godine obilježava se jubilarna 40.-ta manifestacija, a predložena tema  je Muzeji za jednakost: različitost i uključivost.

U ovim drugačijim uvjetima rada koji su nas razdvojili i izolirali zadnjih mjeseci i kada smo morali odustati od planiranih programa, odlučili smo posjetitelje uključiti u djelovanje Muzeja kroz ponuđene kvizove znanja. Kvizove smo podijelili u dvije kategorije s dvije različite razine. Prva razina kviza (Mali mudraci) obuhvaća jednostavnija i općenitija pitanja, dok je druga (Veliki mudraci) nešto zahtjevnija i kompleksnija.  Obje razine sadržavaju 15 pitanja koja su formulirana tako da posjetitelj bira između više ponuđenih odgovora.

Kviz je nastao kao logičan slijed osmišljene društvene igre „Lički mudraci“, koja je predstavljena javnosti u Muzeju Like Gospić krajem 2019.godine. Većina pitanja se odnosi na poznavanje ličke kulturne baštine, stoga 18. svibnja posjetite našu web stranicu: http://muzejlike.hr/kvizovi/ i provjerite svoje znanje o hrvatskoj i ličkoj povijesti.

Pozivamo sve zainteresirane da budu s nama na naš Dan na malo drukčiji, zabavan, virtualni način.

Za sve oni koji pak žele doći u Muzej i razgledati postave, uz mogućnost stručnog vodstva,  mogu to učiniti u ponedjeljak, 18. svibnja, od 09:00 do 18:00 sati. Kao i svake godine, ulaz u Muzej će biti besplatan.

Koordinator Manifestacije: Marija Rukavina Vranić, muz.dokumentaristica

Autori: Tara Pivac Krpanić, kustos etnolog, Ivan Kovač, kustos povjesničar

Vaš Muzej Like Gospić

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.