POLICIJA je jučer cijeli dan pretraživala imanje i obiteljsku kuću u kojoj je s roditeljima živio 22-godišnji Danijel Bezuk, napadač koji je na Markovom trgu ispred ulaza u zgradu vlade s više metaka ranio policajca pa se dvadesetak minuta kasnije ubio.

Jutros je Markov trg blokiran, ondje je policija sa službenim psima i nitko ne može proći.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je jutros u emisiji U mreži prvog kako su u kući kod Kutine našli veću količinu oružja i streljiva. Na pitanje radi li se o legalnom oružju Milina je odgovorio kako se radi o oružju koje se ne može legalno posjedovati.

U kući nađena veća količina oružja

“Policija prikuplja sve obavijesti, rade sve radnje, proveden je očevid. Sinoć su napravljene pretrage na području Kutine, više prostorija i objekata. Danas će PU sisačko-moslavačka izvijestiti detaljnije o tome”, rekao je Milina.

Dodao je i kako su kod napadača pronađena dva oružja, dugo kojim je pucao na policajca i po zgradi vlade te kratko oružje kojim je počinio samoubojstvo.

Ranjeni 31-godišnji policajac Oskar Fiuri i dalje je na liječenju i stabilno je, potvrdio je Milina.

“Ima potrebe za medicinskim tretmanima. Policija nije mogla s njim razgovarati jer je bio na operacijama cijeli dan, ali kolege su uspjele pričati s njim, i brat koji je policajac. On se oporavlja”, rekao je Milina.

Napadač nije do sada evidentiran ni za prekršaj ni za kazneno djelo. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao ovako nešto napraviti, rekao je Milina.

Informacije o napadu i napadaču cure na kapaljku, no baš kada je riječ o motivu šef policije je sinoć otkrio važnu informaciju koja otkriva neka ranija nagađanja koja su se pojavila u javnosti.

Otklonjena priča o osobnom motivu napadača

“Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je ozlijeđen, bio neposredno meta ili osobno bio povezan s počiniteljem”, kazao je.

Podsjetimo, informacija koja se pojavila govorila je o tome da iza napada stoji osobni motiv prema ranjenom policajcu, no to je sada otklonjeno.

To priču o motivu vraća na napadačevu objavu koju je na Facebooku postavio netom prije napada, a koja sugerira da je bila riječ o napadu na vladu, a ne na policajce.

“Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti”, doslovno glasi napadačeva poruka prije napada.

Je li meta bila zgrada vlade?

Povežemo li taj status s činjenicom da je napadač pucao na tri policajca koji su osiguravali zgradu vlade te po samoj zgradi, o čemu svjedoče rupe od metaka u fasadi te metak koji je razbio jedan od prozora, čini se kako je sve izglednije da je meta napada bila upravo zgrada vlade. Šef policije kazao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li namjera napadača bila ući u zgradu.

Profil napadača na kojem je objavljivao i kako mašta o tome da “skida Srbe”, kao i fotografije s obilježjima HOS-a te nastale prije Thompsonovog koncerta u Glini, u međuvremenu je nestao s Facebooka.

Ujak: Nije bio agresivan ni pokvaren

Ujak napadača Mate Bezuk rekao je kako nema saznanja o tome što je motiviralo njegovog nećaka za napad. Kazao je kako je nećak nedavno bio kod njega, no da nisu razgovarali o politici niti mu se napadač na nešto žalio.

“On je kod mene znao tu stati, popiti sok. Javio bi se, pozdravio, znao je na mobitel nazvati. Nije bio agresivan ni pokvaren, a što mu je došlo u glavu, ni vrag ne zna. Ima dva brata”, ispričao je ujak.

Gs Press / index.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here