Akcija „Mjesec borbe protiv ovisnosti“ je unatrag mjesec dana bila u znaku  brojnih predavanja i radionice, dijeljeni su promidžbeni materijali i općenito je bilo intenzivno govora o suzbijanu  ovisnosti.  Veliki doprinos kampanji dali  su Županijska komisija za suzbijanje ovisnosti Ličko-senjske županije, Grad Gospić, Policijska uprava ličko-senjska, Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Društvo Crvenog križa Ličko-senjske županije i Centar za socijalnu skrb Gospić- Podružnica Obiteljski centar.

Na štandu ispred zgrade FINA-e u Gospiću  građanima su  dijeljeni promo-materijalima. Podršku ovoj kampanji dao je župan ličko-senjski Milan Kolić sa suradnicima, zatim načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar, zamjenica gradonačelnika grada Gospića Marta Grgurić, predsjednica Županijske komisije za suzbijanje ovisnosti Dubravka Rukavina, vanjski suradnik za prevenciju HZZJZ ličko-senjske županije prof. Viktor Božičević, načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić i više policijskih službenika. Droga  se na području Ličko-senjske županije se pojavljuje tek povremeno, dok se  pojačano evidentira tijekom turističke sezone. Rekao nam je to vanjski suradnik za prevenciju HZZJZ ličko-senjske županije prof. Viktor Božičević. -Unatrag nekoliko godina situacija s ovisnošću na ovim prostorima neznatno mijenja. Pri tom od legalnih i lako dostupnih opijata alkohol je i dalje  na prvom mjestu. Riječ  je o  uvjerenju koje se teško mijenja jer ima uporište u tradiciji. Vjerojatno će umanjivanje ukupne konzumacije alkohola trajati desetljećima jer je nažalost alkohol društveno prihvatljiv. Jedan od načina smanjenja broja alkoholičara je piti umjereno i piti pića s manjim postotkom alkohola, zaključuje prof. Božičević. Druga ovisnost o kojoj se malo govori, ali je znatna jest duhan.

Sve je  prisutniji kod mladih ljudi i prema  istraživanjima značajno povećanje konzumenata duhana među mladima bilo je 2009. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da se sustavno povećava broj djevojaka koje uživaju duhan i po tome su se gotovo izjednačile s muškom populacijom.

GS Press/N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.