Buknula je priroda i svakim se danom pokazuje u sve raskošnijem sjaju. Tako smo danas tijekom kraće šetnje naišli na zmiju, guštera i škorpiona.

Zmija je bila dugačka skoro 25 centimetara i odmah je nestala kada nas je vidjela. To je mlada ribarica ili kockasta vodenjača, vrste vodene zmije čija je kamuflaža na koži često stoji života. Neupućeni je zamjenjuju s vrlo otrovnim poskokom čija je cik-cak šara drukčija, ali su u „strahu velike oči“ pa  ceh obično plaćaju neopasne ribarice.

Gušter na slici je zelembać koji je poput svih guštera potpuno bezopasan i vrlo koristan. Revno tamani sve veće kukce i u trenu nestane kada je poplašen. Svi gušteri i zmije u Hrvatskoj su zaštićene vrste.

Kukavica je i škorpion, ali zbog svoje sporosti širi klješta i podiže rep u kojemu je otrovni šiljak. Pravi se puno opakiji nego li uistinu jest. Njega je najbolje zaobići, a i škorpion jedva čega da ga se ostavi na miru.

Ove tri životinje što smo ih danas sreli nadomak centra Gospića dobar su znak što se tiče našeg odnosa prema prirodi i očivanja staništa faune. U gustišima uz rijeku Novčicu obitavaju mnoge vrste ptica i zmija, a od sisavaca kune, lisice, lasice, jazavci, ježevi, vidre, miševi…  Za sada nam pravi ZOO vrt nije potreban. Imamo ga pred kućnim pragom.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.